Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Informatikusokat keres a NAV

Szerző: 2019. július 5.No Comments

„Számítástechnikához értő szakemberekre van a legnagyobb szüksége az adóhivatalnak, amely új munkaerővel, új generációs szakemberekkel erősítene. A hatóság ugyanis megannyi informatikai fejlesztésbe fogott, amelyek egy része a szabálykövető adófizetők dolgát könnyítheti meg, másik része viszont a csalárd szereplők ellen lehet hatásos.

Új munkaerő jelentkezését várják a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), a szervezet honlapján jelenleg több mint húsz hirdetés között böngészhetnek az érdeklődők. Ezek szerint a legkülönfélébb pozíciókra keres embert a hatóság: van üres adóellenőri, végrehajtói, ügyfélszolgálati ügyintézői és adminisztrátori poszt is – utóbbi állás a NAV repülőtéri igazgatóságán ürült meg. A jelek szerint informatikai szakemberekre is szükség van.

– Mostanában számítástechnikához értő szakembereket keres leginkább a hivatal – mondta lapunknak a NAV szóvivője. Kis Péter András magyarázatként kifejtette, a hatóság az utóbbi időben számos informatikai fejlesztést hajtott végre. Az adóhatóság igyekszik munkamódszereit a kor követelményeihez igazítani, az elektronikai megoldások pedig a lehető leghatékonyabb fellépést teszik lehetővé.

– Fontos az is, hogy az új szakemberek újfajta hozzáállást és ismereteket hozhatnak a szervezethez – fogalmazott Kis Péter András, majd hozzátette, a friss szemlélet megfelelően kiegészítheti a már régebb óta a hivatalnál dolgozó kollégák tapasztalatát, tudását.

Ehhez kapcsolódva érdemes felidézni a NAV vezetője lapunknak adott múlt havi interjúját. Ebben Sors László kifejtette, hogy az adóhivatalban számos informatikai fejlesztés fut, amelyek egy része a jogszerűen eljáró ügyfelek dolgát könnyíti meg, másik része a csalárd módon működő szereplők ellen lehet hatásos.

– Az informatikai lehetőségek szélesítése révén egyre szűkebbre tudjuk vonni a kört az adóelkerülők körül, miközben a papírmunka jelentős részétől megszabadíthatjuk a tisztességes adózókat. Így garantálhatjuk leginkább, hogy az előírt közterheket minél többen befizessék, vagyis azt, hogy minden évben nagyobb adóbevétel folyjon be, mint azelőtt – fogalmazott az államtitkár. Az adatok mennyiségét szemléltetve Sors László azt mondta: 56 évnyi HD minőségű videó vagy 30 milliárd Facebook-megosztásra alkalmas fotó is elférne a NAV adatainak tárhelyén.”

Forrás:
Informatikusokat keres a NAV; Jakubász Tamás; Magyar Nemzet; 219. július 5.