Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatikaművelődéspolitika

A héten olvastuk: digitális diplomácia – 2019. július 8.

Szerző: 2019. július 7.No Comments

A politikai dezinformációk a tanácsadói üzletágat éltetik az USA-ban

Ahol a baj, ott közel a – nem, nem feltétlenül a segítség! Hanem, mondjuk így, a „segítség-biznisz”. Nehéz szabadulni ettől a sokszor megélt tapasztalástól, ahogy az online politikai kommunikáció fejleményeit nézzük manapság.

A hírek szerint az amerikai Lisa Kaplan, aki a tavalyi félidős választások alatt a Maine állambeli King szenátor digitális kampányát vezette, most önálló „dezinformáció elhárító” tanácsadó céget indított. Az online kommunikációs szakember már a múlt évi kampány során is különlegesen felszerelt, digitális „parancsnoki központot” hozott létre annak érdekében, hogy kivédhessék a 2016-os elnökválasztási kampányban elhíresült fake news problémát. Az önálló cég jórészt ezekre a konkrét tapasztalatokra, illetve eredményekre támaszkodik.

Szakértők úgy vélik, hogy Kaplan cége egy ígéretesen fejlődő piaci szegmensre lelt: tanácsadói vállalkozása valójában olyan, mint a hagyományos hadiipar fegyverszállító cégóriásai. A különbség csupán annyi, hogy Kaplan, a korfejleményeihez igazodva, nem bombákat, vagy repülőgépeket, hanem a dezinformáció elleni küzdelem fegyvertárát szállítja a sokasodó megrendelőknek. Megrendelőkben pedig, úgy tűnik, nincsen hiány.

A történet persze nem mentes az árnyoldalaktól: ahol hirtelen nyílik meg az üzlet lehetősége, ott pillanatok alatt feltűnnek a csodaszereket kínáló sarlatánok is – mutat rá az új üzletág kezdeti nehézségeire az amerikai digitális szakember. A helyzet nehéz áttekinthetősége részben a fenyegetések sokféleségéből fakad. A kampányokban alkalmazott dezinformációs taktikák ugyanis a pletykák, vagy részigazságok közösségi médián történő (sokszor már automatizált) felerősítésétől a csúcstechnológiát jelentő MI-fejlesztéseket is felhasználó deep fake hamisítványok terjesztéséig sok mindent felölelhet.

Ennek megfelelően a politikai kampányok manipuláció elleni védelmét célzó eszközökből, megoldásokból is sokan és sok félét kínálnak az amerikai piacon: az online chatforgalom kiugró anomáliáira figyelmeztető, 3-4 ezer dolláros eszközöktől kezdve, a teljes körű online monitorozást, digitális stratégiaalkotást, és tréninget is felölelő, évi 3-400 ezer dolláros tanácsadói szolgáltatásig.
The new business around disinformation; Axios Future; 2019. július 3.

PÁR MONDATBAN – TOVÁBBI HÍREK, OLVASMÁNYOK ADATOK

A Világgazdasági Fórum kommunikációs vezetője elitválságra figyelmeztet
Adrian Monck meglepő nyilatkozatot tett. A globalizálódó világ vezetőinek és véleményvezéreinek szokásos davosi találkozóját szervező NGO kommunikációs vezetője úgy véli: a fake news jelenség mögött valójában az elitek válsága, az információs monopóliumok krízise áll.
Interview – Adrian Monck; E-International Relations; 2019. július 4.

Az oroszok szerint a kiberösszecsapások könnyen háborúvá szélesedhetnek
Az orosz elnöki szóvivő figyelmeztet: a Föderáció elleni online akciók, mint az energia hálózatába történt amerikai internetes betörés, ellenőrizhetetlen folyamatokat, veszélyes eszkalációt indíthat be.
Kremlin Warns of Cyberwar After Report of U.S. Hacking Into Russian Power Grid; Ivan Nechepurenko; The New York Times; 2019.június 17.

Az EU diplomáciai rendszerét viszont az oroszok hekkelték meg
Kettőn áll a vásár a kiberháborúságban is. Hírek szerint az oroszok az EU moszkvai képviseletének diplomáciai rendszerébe törtek be, csak eddig sikerült titokban tartani a támadást.
The EU’s Embassy In Russia Was Hacked But The EU Kept It A Secret; Alberto Nardelli; BuzzFeed; 2019. június 5.

A világszervezet szakértői a kémprogramok betiltását szorgalmazzák.
Az ENSZ lehallgatás- és megfigyelésügyi szakértői drasztikus lépést javasolnak: nemzetközi egyezménnyel kellene betiltani a demokratikus közéletet és az online magánszférát veszélyeztető számítógépes kémprogramok forgalmazását.
U.N. surveillance expert urges global moratorium on sale of spyware; Tom Miles; Reuters; 2019. június 18.

Az USA ismét lecsapott a kibertérben, a célpont most is Irán
Az amerikai kiberparancsnokság harcosai továbbra is Iránra összpontosítanak. Hírek szerint a Pentagon titkos ellencsapást mért a tengeri hajóforgalom bemérésére és követésére szakosodott iráni számítógépes hírszerző csoportra.
Pentagon secretly struck back against Iranian cyberspies targeting U.S. ships; Jenna McLaughlin, Zach Dorfman, Sean D. Naylor; Yahoo News; 2019. június 21.

Szakértők előtt az ENSZ digitális együttműködési jelentése
A világszervezet főtitkára által megrendelt digitális együttműködésről szóló jelentést vitatták meg a szakértők Genfben. A „Digitális egymásrautaltság kora” című munkaanyag átfogó javaslatcsomagot kínál a jelenlegi digitális politikai architektúra teljes átalakítására.
Unpacking the High-Level Panel’s Report on Digital Cooperation: Geneva policy experts propose action plan; Diplo Foundation; 2019.július 1.

A nemzetközi kapcsolatok új terepe: a „hangdiplomácia”
A nyár a zenei fesztiválok évadja. A jellemzően nemzetközi közönséget vonzó rendezvények nem csupán profittermelőnek elsőrangúak: a „hangdiplomácia” a digitalizált közkapcsolat építésnek, a kulturális külkapcsolatoknak is mind fontosabb eszköze.
Sound Diplomacy Summer News; Sound Diplomacy; 2019. július 5.

Összeállította és szemlézte: dr. Nyáry Gábor