Skip to main content

Hogyan terjedjenek üzeneteink önálló életet élve a közösségi médiában?
A külügyminiszterek és a nagykövetségek esetében a közösségi média használatának célja már nem pusztán a jelenlét és a hálózatépítés. Nagyon fontos, hogy üzenetük a gyakori és gyors megosztások révén kiemelkedjen az „internetes zajból”. Ezen a módon a digitális diplomaták a szokásos közönségükön túl új emberekhez tudják eljuttatni az általuk képviselt ügyeket. A digitális diplomácia gyakorlói számára a kihívása abban rejlik, hogy megtalálják a megfelelő eszközöket, megszerezzék a szükséges technikai tudást ehhez. A cikk néhány támpontot és betartandó szabályt, szükséges háttér-információt ismertet ehhez.
In virality we trust! The quest for authenticity in digital diplomacy; Corneliu Bjola; Fundación Real Instituto Elcano; 2019. július 9.

Megalakult az új dán kormány
20 minisztere van, mindegyik jelen van a Twitteren – tudatja az egész világgal Casper Klynge Dánia digitális nagykövete (Tech Ambassador).

Denmark has a new Government under Prime Minister Mette Frederiksen. Meet, follow & interact with the 20 Ministers on @Twitter; Casper Klynge, @DKTechAmb; Twitter; 2019. július 11.

Mesterséges Intelligencia (MI), nagy stratégia és elrettentés
A mesterséges intelligencia (MI) által meghatározott világ körvonalaival birkózik három szerző. Három nagyon illusztris szerző: Henry A. Kissinger – a neves külpolitikus, Eric Schmidt – a Google és anyacége, az Alphabet korábbi vezetője, Daniel Huttenlocher – a MIT Schwarzman College of Computing dékánja. Csak kérdéseik vannak, a problémákat igyekeznek felvázolni. Számos terület problémáit említik. A címben jelzett témában azt mondják, hogy a nukleáris szembenállás korában a kölcsönös elrettentés racionális stratégiája biztosította azt, hogy a civilizáció ne pusztuljon el. Annak a tudata, hogy bármely pusztító támadás esetén a megtámadott félnek is lesz lehetősége a pusztító válaszra, azaz bármely támadás a támadó és a megtámadott pusztulásával járna, nem lennének győztesek. Azt állítják, hogy amennyiben a MI jelentős szerepet fog játszani a nemzetbiztonsági kérdésekben, akkor a stratégiai tervezés megszokott igazságai el fogják veszteni a jelentőségüket.
The Metamorphosis; Henry A. Kissinger, Eric Schmidt, Daniel Huttenlocher; The Atlantic; 2019. augusztus
„AI will bring many wonders. It may also destabilize everything from nuclear détente to human friendships. We need to think much harder about how to adapt.”

Összeállította és szemlézte: dr. Nyáry Gábor