Bővült az Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) és az e-közmű is

„Új funkcióval bővült az ÉMO: július 23-tól a legfrissebb ingatlan-nyilvántartási térkép használatára is lehetőség van a webes térinformatikai alkalmazásban. Az építésügyi és építésfelügyeleti hatóságok munkáját támogató, 5 éve működő Építésügyi Monitoring Rendszerben, azaz az ÉMO-ban, az információk térképi alapú megjelenítésén és elemzésén, valamint távérzékelési adatok, ortofotók megtekintésén túl mostantól a negyedévente frissülő ingatlan-nyilvántartási térkép is elérhető. Bővül az e-közmű rendszer is, július 16-tól az elektronikus közműnyilvántartási rendszer a legfrissebb ortofotókkal várja felhasználóit.

Az építésügyi és építésfelügyeleti hatóságok munkáját támogató ÉMO, vagyis az Építésügyi Monitoring Rendszer az Országos Építésügyi Nyilvántartás részeként működik 2014 ősze óta. Az online térinformatikai alkalmazás segíti az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat, valamint hozzájárul az építésügyi hatósági és építésfelügyeleti ellenőrzések tervezéséhez és lefolytatásához.
A Lechner Tudásközpont által fejlesztett rendszer kialakításakor a térképi adatokat és a komplex térinformatikai és távérzékelési elemzés eredményeként detektált épület- és beépítettség-változás rétegeket a területen félévszázados tapasztalattal rendelkező Földmérési és Távérzékelési Intézet, vagyis a FÖMI szolgáltatta, a terveket és egyéb országos adatokat pedig a Lechner biztosította.

Miután 2019. április 1-jével a FÖMI földmérési, távérzékelési és térinformatikai tevékenységei, valamint ingatlan-nyilvántartási és térképészeti feladatai a Lechner Tudásközpontba integrálódtak, egy szakmai háttérintézményben összpontosultak az épített környezethez kapcsolódó térinformatikai adatbázisok és erőforrások.

Ennek köszönhetően az ingatlan-nyilvántartási térkép eddig megtekinthető 2013-as állapota mellett július 23-tól frissebb térképi adatok alapján dolgozhatnak az építésügyi hatósági munkatársak. A rendszer változáskövetést is lehetővé tesz. Az ingatlan-nyilvántartási térkép negyedévente frissül, ami az eddig elérhető 2013-as térképhez képest hatalmas fejlődést jelent. A detektálási rétegek továbbra is a 2013-as évre szolgáltatnak információt.

Az ÉMO-ban a hatóságoknak július 23-tól lehetőségük lesz a folyamatosan frissülő adatok használatára is az ÉMO rendszerben jelenleg is elérhető távérzékelési levezetett adatok, ortofotók megtekintésén, illetve az információk térképi alapú megjelenítésén és elemzésén túl.

Bővül a Lechner Tudásközpont által fejlesztett és üzemeltetett egységes elektronikus közműnyilvántartási rendszer, azaz az e-közmű is. Július 16-tól az egyes törvényeknek az épített és a természeti környezet védelmével, valamint a kulturális örökségvédelemmel összefüggő módosításáról szóló 2019. évi LXIV. törvény rendelkezéseinek köszönhetően az e-közmű rendszerben a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer programszerű felújításához használt, az adott területre elérhető legfrissebb évjárat szerinti ortofotót is megtekinthetik a rendszer felhasználói az e-közmű közműtérképén az eddig rendelkezésre álló állami ingatlan-nyilvántartási térkép, földrészletek és épületek rétegei mellett.”

Forrás:
Bővült az ÉMO és az e-közmű is; Lechner Tudásközpont; 2019. július 24.

A bejegyzés kategóriája: Uncategorized
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.