Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Körvonalazódik a Volánbusz tervezett integrációja

Szerző: 2019. július 27.No Comments

„A buszos közlekedés központosításával Budapest, Szombathely és Szolnok lehet régióközpont. A szocho csökkentését béremelésre költik.

Több részlet is kiderül a Volánbusz Zrt. és a hat regionális közlekedési központ integrációja kapcsán abból az emlékeztetőből, amely a hét elején készült a társaság és a szakszervezetek találkozójáról. Bánhidi-Nagy Attila, a cég vezérigazgató-helyettese egyebek mellett arról beszélt, hogy folyik az a vizsgálat, amely meghatározza a jövőbeni régióközpontokat.

A Szolnok, Budapest, Szombathely tagozódás tűnik a leginkább indokoltnak. Hozzátette, hogy a vállalatirányítási feladatok központosítása nem feltétlenül jelent majd minden esetben budapesti vezetést, mivel fontos az üzemek és a telephelyek fenntartása. A helyi közszolgáltatást irányító szervezet tervezett központja így például Székesfehérvár, a műszaki logisztikai tevékenységet Tatabányáról látnák el, az oktatási centrum pedig Szegeden működne. Azt is elmondta, hogy külön szervezet látja el és fogja össze a helyi és a helyközi közlekedési tevékenységet, vagyis a helyi önkormányzati tulajdonban lévő társaságok nem érintettek a beolvadásban.

Kiemelte, hogy az egyesülés magával vonja a vezetői létszám csökkentését. Erre vonatkozóan az is elhangzott, hogy készül az új munkaköri struktúra, amelyről a munkavállalókat írásban, az integráció napjával egyidejűleg tájékoztatják majd. A kollektív szerződések harmonizációja még zajlik, mivel azok meglehetősen eltérnek egymástól. A vezérigazgató-helyettes leszögezte, hogy a buszvezetőket a bekövetkező változás nem érintheti hátrányosan a szerződéseikben rögzített alapbér, valamint a pótlékok kifizetésében.”

Forrás:
Körvonalazódik a Volánbusz tervezett integrációja; Hecker Flórián; Világgazdaság; 2019. július 26.