Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Újabb szolgáltatások a NAV online ügyintézésében

Szerző: 2019. július 27.No Comments

„A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) portálon az eddigieken túl két új szolgáltatás érhető el:

  1. A természetes személyek adószám-igénylése, és adószám-köteles tevékenységükkel kapcsolatos adatbejelentése, változásbejelentése
  2. Az egyéni vállalkozók adózási adatainak bejelentése, változásbejelentése

Ezzel az ONYA felületén is teljesíthetők az adószámot igénylő természetes személyek és az egyéni vállalkozók leggyakoribb adatbejelentési kötelezettségei. A kitölthető nyomtatványok, illetve bejelenthető adatok köre folyamatosan bővül.

A 2019 januárja óta elérhető szolgáltatások:

  • A természetes személy adóazonosító jellel, adóigazolvánnyal, vámazonosító számmal és levelezési címmel kapcsolatos bejelentése, valamint az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettséggel kapcsolatos bejelentések teljesítése.
  • A BEV_J01-es és BEV_J02-es nyomtatványon teljesíthető jövedéki adóbevallások és adó-visszaigénylések kitöltése és benyújtása, valamint a Jöt. 80. § (1) bekezdés szerinti adóalanyok esetében az adóbevallási tervezet megtekintése, elfogadása vagy módosítása és benyújtása.

Az ONYA portál elérhető a NAV internetes oldalán az „Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás” menüpontból, valamint az alábbi linken: https://onya.nav.gov.hu/.”

Forrás:
Online ügyintézés: adószám magánszemélyeknek és egyéni vállalkozói adatbejelentés az ONYA-ban; Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV); 2019. július 18.