Skip to main content
közigazgatás: magyar

Teljes szemléletváltás a közigazgatásban

Szerző: 2019. augusztus 3.No Comments

„Egy nagyjából ezeroldalas, átfogó jogszabálycsomag készült, amely a közigazgatási ügyek szinte teljes spektrumát érinti. A kormány hamarosan második olvasatban tárgyal majd a dokumentumról, így az egyszerűsítésekről az ősz folyamán döntés születhet – vetítette előre a további bürokráciacsökkentéseket lapunknak Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára. Szólt arról is, hogy sikeres a családvédelmi akcióterv, a közigazgatás pedig állja a sarat az ehhez kapcsolódó eljárásoknál.

– A bürokráciát tovább csökkentő jogszabálycsomagról beszélt egy minapi rendezvényen. Mit tartalmaz a javaslat, mikor lesz róla döntés?
– A bürokráciacsökkentés a kormány nem titkolt célja: kevesebb bürokráciát, kevesebb bürokratát akarunk. Több körben egyszerűsítettünk és gyorsítottunk már 2010 óta a különböző állampolgári és vállalkozási eljárásokon, ugyanakkor rendre felmerül a kérdés: tényleg szükség van-e ennyi procedúrára, vagy például bizonyos engedélyeztetések helyett elegendő lenne csupán bejelentést tennie az állampolgárnak az adott állami szerv felé. Egy nagyjából ezeroldalas, átfogó jogszabálycsomag készült, amely a közigazgatási ügyek szinte teljes spektrumát érinti. A kormány hamarosan második olvasatban tárgyal a dokumentumról, így az egyszerűsítésekről az ősz folyamán döntés születhet.

– Korábban említette, hogy több száz felesleges eljárást azonosítottak. Mondana példát?
– Az ingatlan-nyilvántartási rendszer átalakítása ugyan hosszabb folyamat, ám mindenkit érint. Azt szeretnénk elérni, hogy ha valaki mondjuk adásvételi szerződést köt, az ügyvédi irodából már úgy tudjon kisétálni, hogy a kezében tartja a frissített tulajdoni lapot. Ez így egyszerűen hangzik, ám a feltételek megteremtése jogdogmatikai és technikai szempontból sem lesz egyszerű. Ezen a téren is fel akarjuk tehát számolni a papíralapú ügyintézést, ami teljes szemléletváltást jelent. Ráadásul nemcsak az érintett állampolgárok életét könnyíti meg a változtatás, hanem az ország gazdasági versenyképességét is jelentősen javítja majd. Annak érzékeltetésére, hogy kodifikációs szempontból sem egyszerű a történet, jelezném: ötoldalas azon jogszabályok listája, amelyekhez hozzá kell nyúlni. És ez csak egy intézkedés a sok közül.

– Mely területeken lehet még hasonló, a digitalizációval összefüggő könnyítéseket elérni?
– Például az igazolványok esetében. Tervezzük, hogy az erkölcsi bizonyítványhoz hasonlóan új személyi igazolvány kiállítását otthonról, sőt akár okostelefonon keresztül is el lehessen intézni. Gőzerővel zajlanak az informatikai és jogalkotói előkészületek. Nyilván lényeges, hogy tovább fejlesszük a személyes ügyintézésre lehetőséget adó kormányablakok rendszerét, a legjobb mégis az, ha egyáltalán nem kell bemenni a hivatalba. Alapvető társadalmi cél, hogy a közigazgatás ne önmagáért legyen, hanem a magyar emberek szolgálatáért, a családok életének megkönnyítéséért. Vagyis a közigazgatás egyszerűsítése nem csupán állam-, hanem társadalomszervezési kérdés is. Sokat elértünk, de van még hová fejlődni.

– Átszervezések, elbocsátások, béremelés, életpályamodell, munkaerőhiány – ezekről hallhattunk az elmúlt időszakban a személyi állományt is érintő változások kapcsán. Rendeződtek a viszonyok?
– Általános megállapítás, hogy vannak jó és rossz problémák. Utóbbi körbe tartozik a baloldali kormányzások időszakára jellemző magas munkanélküliség. Ezzel szemben a foglalkoztatottság tekintetében ma Magyarország az élmezőnyben van, egyre többen dolgoznak. Az állam felelőssége, hogy az adófizetők pénzén annyi emberrel lássa el a feladatait, amennyire ehhez feltétlenül szüksége van. Se többel, se kevesebbel. Ehhez a rendszert időnként újra kell gondolni, át kell szervezni, tovább kell csökkenteni a bürokráciát. Az esetleges fennakadásokat részben az okozta, hogy a nyár elejére harminc százalékkal megugrott az okmányokkal kapcsolatos ügyintézések száma.

– Mi lehet ennek az oka?
– Nyári szezonális hatás, és tény, hogy ahogy nő a családok jövedelme, egyre többen utaznak, amihez több igazolványra is szükség van. Ugyanakkor ezt a kihívást kezeltük, akárcsak a megnövekedett gépjármű-ügyintézések kapcsán felmerülő többletterhelést. A többletfeladatok megoldására a közigazgatásban munkaerő-átcsoportosítással kellett reagálni, ezért jelenleg vidéki kollégák is dolgoznak a fővárosi kormányablakokban.

– Erre jöttek rá júliustól a családvédelmi akciótervvel kapcsolatos ügyek. Bírják?
– Alaposan felkészültünk, külön hívószámot is beiktattunk az ügyfélhívó rendszerbe, biztosítva a soron kívüli ügyintézés lehetőségét. Óriási az érdeklődés: ezt a gombot eddig több mint huszonnégyezerszer nyomták meg. Ebben a számban egyébként nincsenek is benne azok, akik a nagycsaládosok hétszemélyesgépkocsi-vásárlási támogatását közvetlenül az államkincstárnál igénylik. Vagyis sikeres a családvédelmi akcióterv, erősíti a családokat, márpedig erősödő magyar családok nélkül nem képzelhető el erős Magyarország sem. A közigazgatás pedig állja a sarat.

– Csakhogy a hírek szerint akkora a munkaerőhiány, hogy a fővárosi pályaudvarokban nyitott kormányablakokat be kellett zárni. Mi történt?
– Ezek egyszerű munkaszervezési kérdések. Az említett két kormányablaknál a MÁV-val együttműködve felújítási munkálatok zajlanak, elsősorban a légkondicionálással és a fűtéssel összefüggésben. Ezeket célszerű nyáron elvégezni, az ősz folyamán pedig, akár már szeptemberben újranyitnak a hivatalok. A többi álhír.

– Más téma: hol tart a Nemzeti Mintaterv Katalógus kialakítása?
– Az ilyen kezdeményezéseknek nagy hagyományuk van Magyarországon, már a 20. század elején is született hasonló, kész házépítési terveket tartalmazó összeállítás, nagy nevű építészek közreműködésével. Ezt a munkát szeretnénk folytatni. Így ha egy család építkezni szeretne, gyorsan adaptálható, jól kidolgozott, az adott tájegységnek is megfelelő tervek közül tud majd választani, megspórolva a tervezési és engedélyeztetési költségeket. Az ezzel kapcsolatos hatósági ügyintézést is szeretnénk a lehető legrövidebbre venni. Augusztus végéig meghosszabbítottuk a pályáztatást, szeretnénk, ha év végére teljesen összeállna, használható lenne az építészek által kidolgozott katalógus.

– Ugye nem az úgynevezett kockaházak fonalát veszik fel?
– Éppen ellenkezőleg. Sőt, az említett épületek újragondolására, átalakítására is lesznek majd tervek. Célunk egyúttal az ország tájegységi arculatának helyreállítása, a vidéki építészeti hagyományok felélesztése. Ez az elképzelés egyébként harmonizál a most induló falusi csokkal, azaz a családok otthonteremtési kedvezményének a felújításokat is támogató, kistelepülési kiterjesztésével. Az egyes intézkedések tehát egymásra épülnek…”

Forrás:
Teljes szemléletváltás a közigazgatásban; Kacsoh Dániel; Magyar Hírlap; 2019. július 30.