Skip to main content
energiagazdaság

Az MVM tulajdonába került a Nemzeti Közművek

Szerző: 2019. szeptember 1.No Comments

„Az NKM Nemzeti Közművek Zrt. az MVM Zrt. százszázalékos tulajdonába került. A magyar állam az MVM egyedüli részvényeseként az NKM-ben meglévő kisebbségi részesedésével megemelte az MVM alaptőkéjét – közölte tegnap a villamosenergetikai társaság.

Tájékoztatásuk szerint a 13,4 milliárd forint értékű tőkeemelés értelmében az MVM százszázalékos leányvállalatává vált az NKM Nemzeti Közművek Zrt.

A lépés jelentős: az NKM-csoport teljes beolvadásával a legnagyobb hazai iparági tudásközpontként működő energetikai holding jött létre, amely a teljes energetikai értékláncot lefedi szolgáltatásaival, illetve szakmai felkészültségével minden eddiginél nagyobb mértékben járul hozzá Magyarország ellátásbiztonságához – fogalmaz az MVM közleménye.

Az MVM-csoport Magyarország harmadik legnagyobb vállalatcsoportja: 57 tagvállalatával, több mint 1700 milliárd forintos árbevételével, több mint 12 ezer munkavállalójával és közel négymillió lakossági és vállalati ügyfelével megkerülhetetlen szereplője a magyar gazdaságnak, amelyre több mint 600 milliárd forint hatást gyakorol a költségvetési befizetésen, a béreken és a különböző beszállítókon keresztül.

Korábban megírtuk: az NKM Energiának az összeolvadásból adódóan számos feladatot kell ellátnia. Így például biztosítja az egyetemes (lakossági és közintézményi) gázszolgáltatást, -kereskedelmet, valamint az egyetemes villamosenergia-értékesítést, továbbá közvilágítási és gázpiaci tevékenységet folytat majd.”

Forrás:
Az MVM tulajdonába került a Nemzeti Közművek; Magyar Nemzet; 2019. szeptember 1.