Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Európai kormányok nyílt forráskódú, saját kezelésű felhőszolgáltatást választanak a nagy amerikai digitális platformok helyett

Szerző: 2019. szeptember 2.No Comments

„Napjaink hírei azt jelzik, hogy egyes európai kormányok kezdik komolyan venni a digitális szuverenitást, és a nagy, központosított, Európán kívüli székhelyű digitális felhőalapú platformok helyett európai, nyílt forráskódú, saját kezelésben, megvalósított megoldásokat választanak.

Franciaország, Belügyminisztérium
Az elmúlt évben a francia belügyminisztérium megvizsgálta egy belső felhő kialakítását. Ennek alapján most készíti elő a Nextcloud alapú saját felhőjét a minisztérium 300 ezer alkalmazottja számára. Ez egyszerű biztonságos fájlcserét tesz lehetővé mobil, asztali, és webes hozzáféréssel, valamint irodai dokumentumok valós idejű, együttes szerkesztését. Thierry Markwitz, a minisztérium informatikai vezetőinek egyike, mondja: „A francia kormány mélységesen törődik polgárai és munkavállalói adatainak biztonságával. A Nextcloud saját kezelésű együttműködési platform segítségével biztonságos, könnyen használható megoldást választottunk a vezető európai gyártótól.”
A minisztérium számára a biztonság egyértelműen nagyon fontos volt, és ez természetesen a Nextcloud kulcsfontosságú előnye. A többi Nextcloudot használó nagyobb szervezethez hasonlóan a minisztérium kiterjedt belső biztonsági ellenőrzést és belső tanúsítást is végzett. Segítettünk ezekben az ellenőrzésekben, válaszolunk számos biztonsági kérdésre, és rendszeresen folytatjuk ezt, mivel folyamatosan ellenőrzik a kódbázist, a Nextcloud fejlődése során.

Németország, szövetségi kormány
A német szövetségi kormány informatikai szervezete az ITZBund szerint: „A Nextcloud modern, könnyen használható és termelékenység-orientált megoldást kínál a felhasználók számára, amely lehetővé teszi a hatékony online és mobil együttműködést és kommunikációt. Az ITZBund most egy saját kezelésű nyílt forráskódú megoldást nyújt egy német szolgáltatóra támaszkodva [A Nextcloud német cég terméke. Szerk.], így tartva ellenőrzése alatt saját adatait.”

Miután az ITZBund körülbelül 5000 felhasználóval kísérleti jelleggel kipróbálta a szolgáltatás funkcionalitását és megbízhatóságát, megkezdte a Nextcloud telepítését az egész német szövetségi kormány körülbelül 300 000 alkalmazottja számára. A szigorú biztonsági követelmények döntőek voltak a Nextcloud fájl szinkronizálási és megosztási megoldásként történő kiválasztásához. A méretezhetőség egy másik fontos szempont volt, mind a felhasználó számát, mind a kiegészítő funkciókkal való kibővíthetőséget illetőleg. A Nextcloud alkalmazástárában jelenleg több mint 200 alkalmazáss érhető el. Mind a francia belügyminisztérium, mind a német Bundescloud belső hálózatán alkalmazza a Nextcloudot. A belső adatok nem érhetőek el a külvilágból, minden tevékenységet a belső, saját kezelésű platformon kell elvégezni. Ez a megoldás az önálló üzemeltetés kulcsfontosságú biztonsági előnye.

Svédország
A svéd nemzeti beszerzési szolgálat álláspontja szerint: „Szükséges, hogy Svédország mint ország ellenőrzése alatt tartsa saját információit. A nemzetbiztonság és nemzeti szuverenitás szempontjából kell annak veszélyét megítélni, hogy nem fér hozzá a saját információihoz. Mérlegelni kell nemzetközi válság vagy konfliktus esetén más országok hajlandóságát és képességét a szolgáltatók által kezelt információkhoz való hozzáférésre, azok manipulálására vagy megtagadására.”

A Försäkringskassan olyan felhasználói funkciók fejlesztésén dolgozik, mint például a belső üzenetküldési szolgáltatások, fájlok tárolása, a végpontok közötti titkosítás saját kezelésű platform segítségével.”

Forrás:
EU governments choose independence from US cloud providers with Nextcloud; Nextcloud; 2019. augusztus 27-
Lásd még

Szerkesztői megjegyzés
Mivel a hír forrása erősen érintve van az eseményekben, ezért erős kritikával kezelendő, amit írnak. Keverednek a valós műszaki érvek és a mai körülmények között nehezen értelmezhető politikai lózungok.