Skip to main content
energiagazdaságkörnyezetvédelemközigazgatás: magyartechnika

Elindult a Virtuális Erőmű Program

Szerző: 2019. szeptember 8.No Comments

„Dr. Áder János köztársasági elnök fővédnökségével megalakult a Virtuális Erőmű Program (VEP), amelyhez Magyarországon elsőként csatlakozott Komárom-Esztergom megye.

A KEVEP alapító okiratát szeptember 5-én írták alá a megyei önkormányzat dísztermében.

A legjobb Európai Uniós energiahatékonysági projektek közé sorolták a Virtuális Erőmű Programot, amelynek lényege, hogy a résztvevő partnerek energia- és CO2-megtakarításait pályázatokon keresztül összegyűjtse, bemutassa, valamint megossza és népszerűsítse a helyes példákat, újdonságokat, lehetőségeket. Ennek megfelelően a program célja a zöldenergetikai, energiahatékonysági, klímavédelmi szempontok és vállalások érvényre juttatása. A valódi erőművekhez hasonlóan blokkokból épül fel a KEVEP is, több célcsoportnak megfelelően: nemzetközi, önkormányzati, lakossági, vállalati teljesítményeket mérő és adó blokkokkal.

A KEVEP megalapítása összhangban van a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat klímatudatos stratégiájával. A csatlakozó szervezetek a fenntartható energia és klíma akcióterv (SECAP) segítségével tudatos küzdelmet vállalnak a klímaváltozás elleni harcban.

A szándéknyilatkozat aláírói közt kórházaink, oktatási intézményeink, nagyobb megyebeli cégek – Grundfos, Bridgestone, Spar és a Tatabányai Erőmű is – szerepelnek. A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal képviseletében Dr. Fodor János írta alá az alapító okiratot. A főigazgató reményét fejezte ki, hogy a KEVEP hozzájárul mind a családok, mind a vállalkozások tekintetében az értékkövetéshez, a felelősen meghozott döntésekhez, és bátorítani fogja őket a környezettudatos életmódban és működésben.”

Forrás:
Elindult a Virtuális Erőmű Program; Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal; 2019. szeptember 6.
Lásd még: Virtuális Erőmű Program (VEP)