Skip to main content
informatikaközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Európai Kiberbiztonsági Hónap Magyarország – 2019. október 1 – 31.

Szerző: 2019. szeptember 22.No Comments

„Az Európai Hálózatbiztonsági Ügynökség (ENISA) 2012 óta minden év októberében nemzetközi kampányt szervez kiberbiztonsági hónap témában
(European Cyber Security Month – ECSM).

Az októberi nemzetközi kiberbiztonsági kampány (ECSM) célja a kiberbiztonsági tudatosság növelése, valamint a kibertérben megjelenő fenyegetések széles körben történő megismertetése. Ennek érdekében minden év októberében a legváltozatosabb ötletekkel, módszerekkel és eseményekkel igyekeznek felhívni az állampolgárok figyelmét a kiberbiztonság fontosságára.
A kampány 2012 óta minden évben megrendezésre kerül, az Európai Uniós tagállamok intézményei szervezésében és az ENISA koordinálásával.

Az idei kampány kiemelt témái:

  • 1-2. hét:
    • Kiber-higéniai készségek
    • A téma célja, hogy segítséget nyújtson az embereknek a szükséges napi rutin kialakításában és fenntartásában, valamint az online biztonság megőrzéséhez szükséges ellenőrzések és általános viselkedés megismeréséhez.
  • 3-4. hét:
    • Feltörekvő technológiák
    • Őrizzük meg a technológiával kapcsolatos korábban kialakított bölcsességünket és a biztonsági tudatosságunkat a feltörekvő technológiák korában is.
    • A kampány egyetemes üzenete: a kiberbiztonság közös érdek!

Magyarország immár negyedik alkalommal csatlakozik az Európai Kiberbiztonsági Hónaphoz. A kampánnyal összefüggő feladatokat, valamint az érintett nemzeti és EU-s felekkel való kapcsolattartást, egyeztetést a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) látja el. 2018-ban Magyarország az összesen 27 különböző típusú esemény megvalósításával ismételten bekerült a legaktívabb és legtöbb eseményt szervező országok közé (összesen 33 ország vett részt a kampányban). Intézetünk célja, hogy idén is minél szélesebb réteget megszólító és változatos programot tartalmazó kampányt valósítsunk meg közösen a partnereinkkel, melyben minden korosztály megtalálhatja az érdeklődésének és korosztályának megfelelő eseményeket, tudatosító anyagokat.

A kiberhónapról és különféle tudatosító kampányainkról további hasznos információkat kaphat az NBSZ NKI közösségi portálos felületein: facebook.com/nki.gov.hu, facebook.com/kiberhonap, instagram.com/nki.gov.hu.

Az európai szintű ECSM kampányról és az októberre tervezett nemzetközi eseményekről az alábbi linken lehet tájékozódni: cybersecuritymonth.eu

Forrás:
Európai Kiberbiztonsági Hónap Magyarország – ECSM Hungary; Nemzeti Kibervédelmi Intézet; 2019. szeptember