Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Online nemzetpolitikai tudástárral is támogatják a külhoniakat

Szerző: 2019. szeptember 29.No Comments

„ Új nemzetpolitikai honlapot indított a kormány, amelyen a témában meghirdetett valamennyi program, pályázat, tudásanyag elérhető, emellett az olvasók személyes hangvételű történeteket is olvashatnak határon túli vállalkozókról, közösségekről a Külhonimagyarok.hu portálon.

Külhonimagyarok.hu címen új internetes oldalt hozott létre és indított el kedden a nemzetpolitikai államtitkárság – erről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár számolt be sajtótájékoztatón. Semjén Zsolt kiemelte: a honlap elindításával az a cél, hogy minden, a nemzetpolitikával kapcsolatos információ újszerű módon bemutatva és személyessé téve egy helyen legyen elérhető.

– A tartalmat három részre oszthatjuk, az oldal egyrészt hírportálként, másrészt nemzetpolitikai tudástárként működik, illetve személyes történeteket, sorsokat, erőfeszítéseket mutat be. Az érdeklődők megtalálhatják a különböző programokat, pályázatokat.Örömmel jelenthetem be, hogy 2010 óta a Határtalanul! programban háromszázezer anyaországi magyar diák jutott el intézményesített módon külhoni környezetbe, csak ebben a tanévben százezren tehetik ezt meg – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes. Hozzátette: tervezik, hogy a programban elindítanak egy nemzetismereti vetélkedőt.

Potápi Árpád János a sajtótájékoztatón is azt emelte ki, hogy a Külhonimagyarok.hu-t nem statikus portálként működtetik majd, az elérhető információ folyamatosan bővülni fog.

– Rövidesen egy angol változat is megjelenik. Nem fordítunk le minden írást, de a lényeges részek elérhetők lesznek angol nyelven is – fűzte hozzá a nemzetpolitikai államtitkár.

A keddi sajtótájékoztatón megjelent több külhoni vállalkozó is, néhányuk élettörténete már olvasható a frissen indult honlapon. Puskás Ildikó és Róbert Beregszászon, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán üzemeltet menzát, de emellett cateringgel is foglalkoznak, rendezvényeket szolgálnak ki. A házaspár arra mutatott rá: „Az oldal lehetőséget ad számukra, kiragadja őket a tömegből, felhívja rájuk a figyelmet.” – Nagyon sok ismerős vállalkozó története olvasható már most a honlapon. Jó látni őket, ez az internetes portál remek lehetőség mindannyiunknak – tették hozzá. A székelyföldi Sepsiszentgyörgyről érkező Hankó Gab­riella és Szilamér vállalkozóként gyerekszoba-dekorációkat készít, emellett játszóházat üzemeltetnek, ahol kézműves-foglalkozásokat szerveznek gyerekeknek.

– A honlapnak köszönhetően a magyar emberek megismerhetik azokat a külhoni vállalkozókat, akik sokszor komoly erőfeszítések árán dolgoznak. Ezek alapján talán mások is bátorságot kapnak ahhoz, hogy vállalkozzanak, ehhez nagy segítség ez az oldal – mutatott rá a Hankó házaspár.”

Forrás:
Nemzetpolitikai tudástárral is támogatják a külhoniakat ; Borsodi Attila; Magyar Nemzet; 2019. szeptember 25.