Skip to main content
informatikaInternetközigazgatás: magyarközigazgatási informatikaművelődéstechnika

A Lechner Tudásközpont Digitális Légifelvétel Archívumának titkai

Szerző: 2019. október 6.No Comments

„A Kutatók Éjszakája keretében szeptember 27-én este a Lechner Tudásközpont légifelvétel-digitalizálásának rejtelmeibe pillanthattak be a kíváncsi látogatók, akiket a filmtár 15 fokos hőmérséklete sem tántorított el.

Légifilmtári bemutatóval készült az idei Kutatók Éjszakájára a Lechner szeptember 27-én a Tudásközpont Bosnyák téri épületében. A Digitális Légifelvétel Archívum bővítésén dolgozó filmelőkészítő és szkennelő munkatársak lelkes előadásait hallgatva a két turnus látogatói végigkövethették a digitalizálás izgalmas folyamatát. Takács Krisztián térinformatikus a Magyarországon 1959 és 2007 között polgári célra készült légi felvételeit őrző Légifilmtárat, a repülőgépből fotózás tudományát és technikai részleteit mutatta be. A félmillió felvétel épségének megőrzését állandó 14-17ºC-os hőmérséklet és állandó páratartalom biztosítja, nem csupán a tárolásuk, a filmek előkészítése is különös gondoskodást igényel.

Dudás János projektkoordinátor a filmelőkészítő helyiségben gyakorlatban is bemutatta, milyen kesztyűs kézzel kell bánni a felvételekkel. A tisztítás mellett itt végzik a titkosított fedések és maszkolások eltávolítását is – az elmúlt hatvan év hazai légifilm-termésében szép számmal akadnak olyan felvételek, amelyeket annak idején az ország biztonságát érintő, vagy más állami érdekek miatt cenzúráztak.

Cserkúti György és Mátó Mátyás légifelvétel-digitalizálók a szkennerlabor rejtelmeibe nyújtottak bepillantást. Itt hatalmas méretű, speciális gép digitalizálja az archív légi felvételeket, a DSW700 szkennert kifejezetten erre a célra fejlesztette ki a gyártó Leica. A folyamatos digitalizálásnak köszönhetően a 400 000 darabot meghaladó analóg képállományból már több mint 160 000 felvétel között böngészhetnek az érdeklődők Digitális Légifelvétel Archívum online weboldalán, a fentről.hu oldalon.”

Forrás:
A Légifilmtár titkai; Lechner Tudásközpont; Jancsó Ágnes; 2019. szeptember 30.