Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: magyar

Digitális adatszolgáltatás: tartanak a kisebb vállalkozások a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ figyelmétől

Szerző: 2019. október 13.No Comments

„December elsejétől egy hónapon át regisztrálnak a hazai szálláspiaci szereplők közül utolsó körben a kempingek, üdülőházak, közösségi és egyéb szálláshelyek, falusi szálláshelyek, vagyis többek között a „zimmer frei” magán-szobakiadók a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK).

A magyar turizmus legjelentősebb és legátfogóbb informatikai fejlesztésének eredményeként október elejétől már a panziók digitális adatszolgáltatása is megkezdődött a szállodák júliustól folyamatosan érkező napi jelentései mellett. A legkisebbek pedig januártól kötelesek az egységesített szálláshelykezelő szoftver használatával teljesíteni az előírt adatrögzítést.

Az NTAK célja, hogy naprakészen mutassa az országban található összes szálláshely adatait. A korszerű rendszer nagyban segíti majd a célzott turisztikai marketinget és a jövőbeni fejlesztések tervezését, de ennél is nagyobb rövid és hosszú távú előnyének ígérkezik a jelentős piactisztulás az azonnal láthatóvá váló valós bevételek gyűjtésével és professzionális elemzésével.

Iparági hírek szerint a legkisebb piaci szereplők közül többen aggódnak, hogy számukra túl nagy terhet jelent az NTAK-hoz való csatlakozás. A mindennapi gyakorlatban a magánszobák, kisebb falusi vendégházak – jellemzően idősebb generációhoz tartozó – kiadói régóta bevált módon, általában telefonos bejelentkezés alapján, papíron jegyzik fel az érkezőket saját vendégkönyvükbe, és ez alapján utólag szolgáltatnak adatot az önkormányzatnak és az adóhatóságnak. Sok helyütt még nem használnak számítógépet, mert nem volt igény az internetes kapcsolattartásra vagy a szolgáltatás bevezetésére a szálláshelyen, ezért akadnak, akiknek a technikai háttér kialakítása, illetve a kapcsolódó tudás elsajátítása okoz nehézséget, míg mások bevallottan attól tartanak, hogy „túlságosan” láthatóvá válik a tényleges bevétel, ha naponta szigorú rend szerint kell arról számot adni.

A kisebb – maximum nyolcszobás és 16 férőhelyes – szálláshelyeknek a Magyar Turisztikai Ügynökség külön segítséget nyújt. Az érintett szolgáltatóknak ingyenes vendégnyilvántartót, Az én vendégszobám elnevezésű alkalmazást biztosítanak, amelyet a regisztrációkor igényelhetnek a vállalkozók. Ezenkívül hetek óta az NTAK információs honlapján, az ügyfélszolgálatán, illetve országos tájékoztató roadshow keretében, továbbá egy új kisfilmmel is segítik a szolgáltatókat az átállásban.”

Forrás:
Tartanak a kicsik az NTAK figyelmétől; Thurzó Katalin; Magyar Nemzet; 2019. október 11.