A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kidolgozta a nemzetközi digitális adózási szabályozás első tervezetét

„”…A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kidolgozta a nemzetközi digitális adózási szabályozás első tervezetét. A szervezet arra ugyanakkor nem tett javaslatot, hogy mekkora lenne az ideális minimális globális adókulcs.

Az OECD adókoncepciója két pilléren nyugszik. Az első, hogy a vállalatokat azokban az államokban is meg kell adóztatni, ahol ugyan nincsenek jelen fizikailag, de bevételt termelnek. Ez elsősorban a digitális óriáscégekre igaz. Ezzel párhuzamosan viszont – és ez a második pillér – azokban az országokban kevésbé kell megadóztatni őket, amelyekben a társaságok csupán jelen vannak, például ott van a székhelyük vagy ott jegyeztetik be a szellemi tulajdonukat. A cél a kettős adóztatás elkerülése. Meg kell határozni azt is, hogy milyen bíróságok járjanak el a vitatott kérdésekben, a jogbizonytalanság ugyanis egy nagyon komoly probléma.

A mostani dokumentum szerint az adózás nem csupán a jelenlegi székhelyet venné figyelembe, hanem azt is, ahol a felhasználók és az ügyfelek a cégek szolgáltatásait igénybe veszik, illetve, ahol azokért fizetnek, vagyis, ahol a gazdasági tevékenységükre és az értékteremtésükre sor kerül. A tervezetet a szervezet tagállamainak különböző, egymással is versenyző felvetéseiből gyúrták össze, mint kompromisszumos megoldáscsomagot. Az anyag érdekessége, hogy nem kizárólag az IT-óriásokra vonatkozna, hanem a kis- és közepes vállalkozásokra is. A dokumentumot a tervek alapján a G20-as országok pénzügyminisztereinek jövő héten Washingtonban rendezendő találkozóján mutatják majd be.

Angel Gurría, az OECD főtitkára kijelentette, hogy megpróbálnak közösen választ találni a digitalizálási korszak adózási kihívásaira és nagyon jól haladnak. Az elkészített tervezetben több mint 130 állam kormányainak, magángazdaságainak, civil társadalmának, tudományos szereplőinek és a felhasználóknak a javaslatait egyesítették. Amennyiben a nemzetközi digitális adózásról 2020-ig nem sikerül megállapodni, akkor nő az egyéni adózási gyakorlatok alkalmazásának a kockázata, amely viszont negatívan hatna a most is gyengélkedő globális gazdaságra. Ezt pedig nem kellene engedni.

Az OECD főtitkársága a washingtoni találkozón szintén be fogja mutatni a folyamatban lévő munkákat prezentáló új adójelentését is.

Forrás:
OECD – több adót kell fizetniük az IT-órásoknak; SG.hu; 2019. október 12.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, informatika, közigazgatás:külföldön
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.