Skip to main content
egészségügygazdaságközigazgatás: magyar

A versenyképesség feltétele az egészséges társadalom

Szerző: 2019. október 20.No Comments

„A magyar gazdaság növekedésének fenntartásához szükség van a versenyképesség fenntartásához, a magyar cégek azonban első helyen említik a szakképzett munkaerőhiányt a bővülés korlátját illetően – mondta a Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára a Világgazdaság I. Innovációs Fórum – gyógyszeripar és egészségipar című konferenciáján. Az államtitkár szerint szakképzett munkaerő tekintetében elértünk egy korlátot, amelyben ugyan még vannak lehetőségek, de korlátosak. A növekedés mértékét a termelékenység javításával lehet tovább növelni.

Öt éven belül pusztán a demográfiai folyamatok miatt növekedhet a munkaerőhiány. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy
az 55 év felettiek foglalkoztatása tekintetében lemaradásban van Magyarország – akár a V4-es országok tekintetében is. Ennek oka részben a lakosság egészségügyi állapotában keresendő.

Az államtitkár elmondása szerint igen magas az elkerülhető halálozások aránya a magyar társadalomban, ami elkerülhető lenne a betegségek korai diagnosztizálásával – ehhez a szűrések elengedhetetlenek. Meglátása szerint több betegség esetében van tér a javításra, amely főként életmódbeli változásokkal érhetők el. Ha ugyanis egészséges munkavállalót és egészséges társadalmat szeretne az ország, az egészség megőrzésére kell törekedni elsősorban.

Az államtitkár elmondása szerint magas az egy főre jutó orvos-beteg találkozások száma is, így a megelőzés mellett nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy minél rövidebb időt töltsön a munkavállaló betegséggel, és minél hamarabb visszatérhessen a munkába.
Utóbbihoz az egészségügyi ellátórendszer hatékonyságának a növelésére is szükség van.

Az orvosok és ápolók korfájából is adódik, hogy érdemes átgondolni az egészségügyi ellátórendszer hatékonyságát. Például magasabb bérekkel csábítóbb az egészségügyi karrier. Az intézmények egy részének viszont arra kell fókuszálnia, hogy javítsák a társadalom egészségügyi színvonalát az ellátás hatékonyságának növelése mellett.
Nemzetközi összehasonlításban nem nevezhetők magasnak a GDP-arányos egészségügyi kiadások, mégis csaknem tíz év alatt 60 százalékkal, 740 milliárd forinttal növekedtek az egészségügy konszolidált funkcionális kiadásai. Ez a többlet bizonyos problémákat megoldott.

Az egészségügy és a versenyképesség kapcsolatát jól mutatja a program, amely a Versenyképesebb Magyarországért nevet viseli. Eszerint a társadalom egészsége megőrzésének érdekében szükség van a prevenció és népegészségügy fejlesztésére, az ellátási formák összhangjának megteremtéséhez fejleszteni kell az alapellátást, a teljesítményfinanszírozási rendszer felülvizsgálatára is szükség van, hogy valós költségekre épülő állami finanszírozási rendszert lehessen kialakítani. Továbbá a szükségletekhez igazodó egészségügy létrehozásához költséghatékony, modern ellátási formák preferálására, szükségletekhez igazodó ellátórendszerre van szükség.”

Forrás:
A versenyképesség feltétele az egészséges társadalom; Kotroczó Melitta; Világgazdaság; 2019. október 17.