Skip to main content
informatikaközigazgatás: külföldönművelődéstechnika

eRózsafüzér – a Vatikán digitalizációs törekvéseinek újabb eszköze

Szerző: 2019. október 20.No Comments

„ A nehezen lefordítható, „Click to Pray eRosary” nevű termék egy interaktív, alkalmazás-vezérelt eszköz, amely a Pápa Imavilághálója (Pope’s Worldwide Prayer Network) nevű applikációhoz kapcsolódik. A hordható „okos” elektronikai cikkekhez hasonlóan egy achát-és hematit kövekből álló karkötőről van szó, amelyet keresztet formázó adattároló egység egészít ki; a felhasználók az aktivált eszköz segítségével hagyományos vagy folyamatosan frissülő és tematikus rózsafüzér-imádságokat imádkozhatnak, az eRózsafüzér pedig nyomon követi haladásukat, és a teljesített imádságokat is nyilvántartja.

A Vatikán szerint az új termék elsősorban a technológia iránt érdeklődő fiatalokat célozza, akik a specializált készülékkel tanulhatják a rózsafüzér-imádságokat. A hozzá tartozó alkalmazás nem csak személyre szabott vallásos tartalommal, hanem az egészségi értékeket jelző (health tracker) és fitnesz-funkciókkal is rendelkezik, magát az eRózsafüzért pedig az életmód-kütyüket fejlesztő GadgeTek tervezte, amelynek ötleteivel a Kickstarter oldalain is találkozhattak már a szerencsések.

Az eRózsafüzér a bemutatkozását követő akcióban 99 euróért (nagyjából 110 dollárért) vásárolható meg, és a beszámolók szerint egy olyan trendbe illeszkedik, amely a Vatikán digitalizációs törekvéseit jellemzi az utóbbi években. Bár a pápai államot csak kevesen sorolják az úttörő innovációs központok közé, a híreket böngészve számos olyan kezdeményezésbe futhat bele az ember, amelynek alapján ott is sokat kísérleteznek a digitális technológiákkal. Annak idején mindenhol címlapos sztori volt, hogy Ferenc pápa Instagram-profilt indított, de a felhozatal ennél nyilván sokkal változatosabb.

A Vatikán például házon belül bevezette a Telegram azonnali üzenetküldőt, és komoly projekteket gondoz a birtokában lévő műalkotások digitalizálására is. Ennek egyik eleme volt az a több mint 270 ezer fotóval operáló dokumentációs program, amely a Sixtus-kápolna jövőbeni restaurációs munkáihoz szolgáltat majd alapot, és amelynek során a fotósok 65 teljes munkanapon (illetve éjszakán) keresztül gyakorlatilag centiméterről centiméterre rögzítették az épület részleteit.

Az sem közismert dolog, hogy a Vatikán több mint 11 évvel ezelőtt, 2008-ban adta ki legelső iPhone-os applikációját. Ebbe a sorba illeszkedik a mostani eszköz is, amellyel a Vatican News szerint a digitális világ perifériáján mozgó fiataloknak biztosítanak újszerű, technológiai alapú oktatási eszközt, összehozva az egyház spirituális tradícióit a technológiai világ vívmányaival. Az eRózsafüzért bemutató keddi sajtóeseményen egyébként nem csak a hozzá tartozó, ingyenesen letölthető iOS- és Android-applikációk mutatkoztak be, de az is kiderült, hogy az egyik fő értékesítési csatorna a kezdeményezés saját oldala mellett az Amazon lesz.”

Forrás:
eRózsafüzérrel próbálkozik a Vatikán; Bitport; 2019. október 17.
Click To Pray eRosary: the new smart Rosary to pray for peace in the world; Click To Pray; 2019. október 15.