Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldön

A globális digitális platformokkal szemben Németország saját, európai adatinfrastruktúrát szeretne

Szerző: 2019. november 3.No Comments

„Szerintük ezzel lehetne csökkenteni az európai vállalatok kitettségét ellenséges gazdasági érdekeknek.

Hamarosan bejelentheti Peter Altmaier német gazdasági és energiaügyi miniszter azt a Gaia-X néven emlegetett mestertervet, amely a nagy globális felhőszolgáltatók kiváltását célozza európai szinten.

A Bloomberg birtokába került tervezet elkészítésébe többek között a Bosch, az SAP, a Deutsche Telekom, a Deutsche Bank és a Siemens is beszállt. A terv alapvetése az, hogy mivel az adat a jövő legfontosabb erőforrása, Németországnak és Európának olyan adatszolgáltatási infrastruktúrára van szüksége, amely biztosítja az adatok szuverenitását, és lehetővé teszi az adatok szélesebb körű és biztonságos megosztását.

Szabványok biztosítanák az átjárhatóságot
A dokumentum szerint a geopolitikai feszültségek és a kereskedelmi háborúk miatt sokkal kritikusabban kellene kezelni a globális felhőszolgáltatók terjeszkedését. Fennáll ugyanis a veszélye annak, hogy az európai vállalatok elveszíthetik ellenőrzésüket az ügyfeleikkel vagy a gyártási tevékenységükkel kapcsolatos adataik felett.

A legnagyobb kihívás Európa számára az Egyesült Államok és Kína. Amerikában például tavaly a Trump-adminisztráció ismét úgy szabályozta a felhőszolgáltatókat, hogy kötelesek kiadni a helyi hatóságoknak az adatközpontjaikban tárolt adatokat függetlenül attól, hogy az adott adat fizikailag hol van. Így lényegében az amerikai hatóságok az európai adatközpontokban tárolt adatokhoz is bármikor hozzáférhetnek.

Korábban is létezett ilyen amerikai szabályozás. Az évtized elején még jobbára csak teoretikus kérdés volt, hogy ki felügyelheti a felhőben tárolt adatokat. Ma már azonban, amikor Európa kétfrontos küzdelmet vív gazdasági súlyának megőrzéséért, a kérdés létfontosságúvá vált.

A Gaia-X terv egyelőre csak a közös szabványokon keresztül hozná létre az európai felhőszolgáltatók egyfajta virtuális hálózatát. A lényeg az lenne, hogy így biztosítsák az összeköttetést a különböző felhőszolgáltatások között. Ez lehetővé tenné például az EU-s szintű adatmegosztás, például hogy egy önvezető megoldásokat fejlesztő európai startup akár európai szinten is hozzáférjen a különböző közlekedési hatóságok által gyűjtött információkhoz.

A Bloomberg által megszerzett dokumentum szerint már a jövő év elején létrehoznának egy szervezetet, amely vállalatszerűen üzemeltetné azt a platformot, melyen keresztül a különböző szolgáltatások között megvalósulhatna ez az adatcsere.

A franciák és a németek egyébként elvi szinten egyetértenek a helyzet értékelésében. Mint a Bloomberg írja, néhány hónapja Agnes Pannier-Runacher francia gazdasági miniszterhelyettes is hasonló szellemben nyilatkozott: azok a vállalkozások, melyek lemondanak adataik ellenőrzéséről, komoly kockázatot jelentenek az EU versenyképességére és szuverenitására.

Nem új az ötlet
A németek és a franciák közel egy évtizede küzdenek azért, hogy legyen valamiféle egységes európai fellépés. Mivel azonban az EU malmai lassan őrölnek, ezzel párhuzamosan megkezdték a belső szabályozásuk átalakítását is. A francia kormány a helyi vállalatok közösen fogott bele az ún. „Made in France” felhőinfrastruktúra kiépítésébe, hogy a stratégiailag fontos adatok az ország határain belül maradjanak. A németek is ugyanezt akarták elérni, amit megfejeltek Európa egyik legszigorúbb adatvédelmi szabályozásával.

De voltak radikálisabb elképzelések is: a hollandoknál például egy időben még az is felmerült, hogy az amerikai cégeket zárják ki a kormányzati IT-beszerzésekből.

A Gaia-X-nek tehát bőven van előképe az európai gazdaságpolitikában. A kérdés csak az, hogy egy ilyen, alapvetően német vállalatoktól érkező kezdeményezésre hogyan reagál a többi EU-s tagállam. Az ugyanis nem derült ki a dokumentumból, hogy más tagállamok kormányzatait bevonták-e az előkészítésbe. A német gazdaságnak leginkább kitett közép-európai országok nem feltétlenül lelkesednek egy olyan kezdeményezésért, amely akárcsak rövid távon is tovább növeli a kiszolgáltatottságukat.”

Forrás:
Közös szabványokkal építenének páneurópai ellen-Amazont a németek; Bitport.hu; 2019. október 29.
Lásd még: Europe Is Starting to Declare Its Cloud Independence; David Meyer; Fortune; 2019. október 30.
German Economy Minister launches Euro cloud initiative, falls off stage; Alex Alley; Data Centre Dynamics; 2019. október 29.
Amazon Brushes Off European Challenge to Its Cloud Business; DataCenter Knowledge; 2019. október 29.