Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldönszakirodalomtechnikatudomány

Mesterséges Intelligencia (MI) politika és Kína: az államilag irányított fejlesztés valósága

Szerző: 2019. november 3.No Comments

„Amikor Kína bejelentette, hogy az a céljuk, hogy Kína a Mesterséges Intelligencia (MI) területén 2030-ra vezető szerepre tegyen szert – elméleti, technológiai és alkalmazási területeken egyaránt, akkor ez nemcsak a világ figyelmét keltette fel, hanem a DigiChina vállalkozásét is. A DigiChina, vagy teljes nevén a Stanford-New America DigiChina Project, több intézmény és szakértő együtt működése, melynek keretében a kínai nyelvű források fordítása és elemzése révén próbálják megérteni a kínai digitális szakpolitikai fejleményeket. Egyebek mellett az adatkormányzásra, Mesterséges Intelligenciára (MI), internetjogra és a geopolitika technológiai vonatkozásaira összpontosítanak.

A Stanford-New America DigiChina Project egyik első jelentős fordítása a The New Generation Artificial Intelligence Development Plan (AIDP) néven ismert dokumentum volt 2017-ben, amelyet a kínai közigazgatási szakemberek hoztak létre, és a kínai Államtanács dokumentumaként ismert.

A mai nappal pedig a Stanford-New America DigiChina Project megjelentette első, speciális jelentését, melynek címe: AI Policy and China. Realities of State-Led Development. A jelentés 14 különböző területen dolgozó szakértő munkája, számos új eredményt és felismerést tartalmaz.”

Forrás:
Special Report: AI Policy and China – Realities of State-Led Development; New America; 2019. október 29.
AI Policy and China – Realities of State-Led Development; Graham Webster
 (szerk.); Stanford-New America DigiChina Project; Special Report No. 1; 2019. október 29. (PDF)
Lásd még:
Full Translation: China’s ‘New Generation Artificial Intelligence Development Plan’ (2017); New America (az említett első fordítás)
Stanford Program on Geopolitics, Technology, and Governance (GTG); Stanford University, Freeman Spogli Institute’s Cyber Policy Center