Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

„Műszakija” lehet a tulajdoni lapnak

Szerző: 2019. november 3.No Comments

„ Saját adatbázist hoztak létre az ingatlanérték-becslők, akiknek műszaki és egyéb fontos információk nélkül, a NAV-tól kapott minimális adatsorból kellene dolgozniuk.

Bankhitelhez, vagyonmegosztáshoz, öröklésnél, eladásnál, vásárlásnál és még számos helyzetben fontos az érintett ingatlanok pontos forgalmi értékének ismerete. Az értékbecsléshez azonban csak egyetlen hivatalos forrás áll rendelkezésre, amelynek a használata ajánlott, az igazságügyi szakértőknek kötelező: ez a NAV eladási adata. Ám ez csupán az ingatlan méreteit tartalmazza, az épület vagy a lakás állapotát, műszaki paramétereit, fekvését, megközelíthetőségét nem. Pedig még ugyanabban a házban sem ugyanannyit érnek a földszinti és az emeleti, az utcai és az udvari lakások, akkor sem, ha az alapterületük azonos – mutatott rá a Világgazdaságnak Mészáros Ferenc, a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetségének (MIOSZ) elnökségi tagja, az értékbecslési divízió vezetője.

Megoldás lehetne egy műszaki adatlap, amelyet az ingatlan tulajdoni lapjához kellene csatolni. Ezen szerepelne a megalapozott értékbecsléshez szükséges minden információ. Ez 2022 őszére elvileg az értékbecslők rendelkezésére áll, ha addigra elkészül és teljeskörűen használható lesz az e-ingatlan-nyil­vántartás. A több mint tizenhárommilliárd forint uniós támogatású projekten a Lechner Tudásközpont dolgozik. A végeredmény egy naprakész, teljes körű adatsor lesz, amelyből még az is kiderül, hogy egy telek beépítése régészeti feltáráshoz kötött-e. Ám a MIOSZ vezetősége néhány hónapja úgy értesült, hogy a műszaki adatlap nem lesz a rendszer része, a tudásközponttól pedig még nem kapott választ a Világgazdaság az ezt firtató kérdésére.

A szövetség közben kidolgozott egy átfogó szabályozási javaslatot, kitérve az ingatlanok részletes műszaki állapotának és jogi helyzetének felmérésére.”

Forrás:
„Műszakija” lehet a tulajdoni lapnak ; Sándor Tünde; Világgazdaság; 2019. október 31.