Skip to main content
jogközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Záporoztak a kérdések a hetedik Digitális Bíróság Nyílt Napon

Szerző: 2019. november 3.No Comments

„Újabb neves intézmény képviselői ismerhették meg az Országos Bírósági Hivatal (OBH) digitális fejlesztéseit. Kedden a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kutatóintézetének delegációja érkeztek a Magyar Igazságügyi Akadémiára (MIA), ahol már hetedik alkalommal rendezték meg a Digitális Nyílt Napot. Az esemény célja, hogy a bírósági dolgozók mellett társszervek és más intézmények is átfogó képet kapjanak az újításokról.

Ezúttal is a bírósági elektronizáció valamennyi vívmányát megismerhették a vendégek. Egy interaktív prezentáció keretében szó esett a bírósági digitalizáció történetéről, illetve, arról, hogy az OBH mekkora utat tett meg a fejlesztések területén. Ezt követően a résztvevők élesben is megismerkedhettek a Digitális Bíróság működésével. Élesben láthatták a beszédleíró működését, amellyel a tárgyalás anyagát lehet rögzíteni, így a bíró által diktált szöveg azonnal szerkeszthető szöveggé alakul át, a megspórolt idő pedig másra fordítható, mely gyorsítja az ügyek intézését. Emellett a jelenlévők megtudhatták, hogyan működik a távmeghallgatás és a Digitális projekt keretében kifejlesztett új informatikai rendszer, az ITR (Ítélkezést Támogató Rendszer).

Szintén nagy hangsúly került az eseményen a kényelmi megoldások bemutatására, amelyek nem csak egyszerűbbé teszik, hanem fel is gyorsítják az ügyintézést, illetve az eljárások menetét. Mindeközben a pertartam kalkulátorral az ügyfelek rögtön az eljárás megindításakor megtudhatják, hogy egy adott bíróságon várhatóan mennyi idő alatt születhet döntés az ügyükben.

A Digitális Bíróság Nyílt Napon kiderült az is, hogy szintén a digitális vívmányoknak köszönhetően már bárki a számítógépéről is lefolytathatja az ügyintézést. A beadványait elektronikus űrlapon az Ügyfélkapun keresztül nyújthatja be, amelyet követően a Bírósági Elektronikus Tájékoztató és Figyelmeztető Rendszer sms-ben vagy e-mail-ben értesíti az érintetteket a tárgyalás kitűzéséről, a tárgyalás elhalasztásáról, a szakértői vélemény beérkezéséről vagy arról, ha a másik fél fellebbezést nyújtott be.

Ugyanígy szó esett még a Bírósági Fizetési Portál előnyeiről, illetve az E-aktáról, ami lényegében a papír alapú akta modern változata és lehetőséget biztosít az iratok online betekintésére.

Az új rendszerek bemutatásakor záporoztak a különböző kérdések, amelyekre az OBH előadói adták meg a válaszokat. Az esemény sikerét mutatja, hogy a tervezett időkeret kevésnek bizonyult, az NKE kutatóinak értékelése szerint pedig a rendezvény rendkívül impresszív és hatékony volt.”

Forrás:
Záporoztak a kérdések a hetedik Digitális Bíróság Nyílt Napon ; Magyarország Bíróságai; 2019. október 30.