Okos városokban okos könyvtárak

„Az innováció nem csupán technológiai megoldásokat jelent, hanem városi, így akár könyvtári szolgáltatások formáját is öltheti. Okos városokban okos könyvtárak címmel rendezte meg továbbképzési sorozatának első eseményét a Könyvtári Intézet november 5-én, ahol előadásokkal és workshoppal várták az érdeklődőket. A rendezvényen Rab Judit, a Lechner Tudásközpont Települési Technológiák Osztályának vezetője is előadott.

Határtalan könyvtár címmel indult a Könyvtári Intézet idén tizedik alkalommal megrendezett K2 továbbképzési sorozata. A 2019/2020-as évadot november 5-én az Országos Széchenyi Könyvtár dísztermében nyitotta meg Fehér Miklós, a Könyvtári Intézet igazgatója. A négyrészes sorozat első eseményén az Okos városokban okos könyvtárak téma keretében az előadók azt vizsgálták, milyen szerepet tölthetnek be a könyvtárak az okos városokban, majd ehhez kapcsolódóan a résztvevőknek egy workshop keretében alkalmuk nyílt a gyakorlati megoldások keresésében is részt venni.

A Lechner Tudásközpont települési technológiák osztályvezetője, Rab Judit ismertette az okos város fogalmát, fejlődését és aktuális helyzetét, hangsúlyozva a korszerű, innovatív technológiák meghatározó szerepe mellett a fenntarthatóság szempontját, valamint a helyi szereplők bevonásának fontosságát. Erre jó példaként említette a dél-amerikai Medellín könyvtár parkokat, amelyeket a szegényebb területeken, zöld környezetben alakítottak ki azzal a céllal, hogy a kultúra, az oktatás és a találkozási lehetőségek kombinálásával minőségi teret biztosítanak a hátrányos helyzetű közösségek számára az előrelépésre, kikapcsolódásra, együttműködésre. A helyi közösségek nem csupán a könyvtár szolgáltatásainak, működésének meghatározásában vehettek részt, az épület megjelenésével kapcsolatban is a kezükbe adták a döntést, garantálva ezzel, hogy a létesítmény teljes mértékben az ő igényeiket szolgálva, sikeresen működhessen.

Ezt követően Kovácsné Koreny Ágnes, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgató-helyettese tartott előadást Okos könyvtárakkal az okos közösségekért címmel, amelyben rávilágított arra, hogy míg kezdetben a digitális technológiák fejlődése határozta meg leginkább az okos várost, mára a fogalomhoz köthető minden olyan intézkedés, amely az életminőség javítását célozza. Ebben napjainkban fontos szerepet játszhatnak a könyvtárak is, amelyek a klasszikus funkción túl – a közösségre építve – egyre több interakcióra, innovációra adnak lehetőséget. Az újragondolt könyvtárak nem csupán tudásközpontok, hanem közterek is: teret adva az alkotásnak, a társadalmi és digitális befogadásnak, a szociális interakcióknak, az élethosszig tartó tanulásnak és élményeknek – akár turisztikai attrakcióként.

Az előadások az Országos Széchenyi Könyvtár Youtube-csatornáján, további információ pedig a K2 továbbképzés Facebook csoportjában található.

További okos város jó gyakorlat a Okos Város Példatár honlapján és Facebook oldalán található.”

Forrás:
Okos városokban okos könyvtárak; Tábi Emőke; Lechner Tudásközpont; 2019. november 6.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:magyar, művelődés
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.