Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Dr. Horváth Tamás, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) elnökhelyettese: A kormánydöntések végrehajtásának ellenőrzése – új típusú vizsgálat, új módszertan

Szerző: 2019. november 10.No Comments

„A kormánydöntések nyilvántartásáról és végrehajtásának ellenőrzéséről tartott előadást Dr. Horváth Tamás, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) elnökhelyettese az „Innováció és szerepének változása a pénzügyi, gazdasági ellenőrzés területén” címmel, a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesületének (MPGE) által rendezett konferencián.

Dr. Horváth Tamás előadásában bemutatta a kormányhatározatok és kormánydöntések számának éves alakulását az elmúlt évtizedre vonatkozóan, illetve képet adott a kormánydöntések nyilvántartásának módszertanáról. A KEHI elnökhelyettese rámutatott, hogy a rendszerben évente több ezer kormánydöntést kell ellenőrizni, amely informatikai támogatás nélkül lehetetlen, vagyis szükség volt egy olyan informatikai rendszer megalkotására, amely a lehető legtöbb kérdésben automatizált.

A konferencia résztvevői az előadás során megismerhették a kormánydöntések nyomon követésének folyamatát és a kormánydöntéseket nyilvántartó informatikai rendszer működését és felépítését is. A kormánydöntések ellenőrzése során nem generálódik papír, minden egyes dokumentum elektronikusan készül – hangsúlyozta a KEHI elnökhelyettese.

Dr. Horváth Tamás bemutatta a KEHI jövőre vonatkozó fejlesztési terveit, melynek része a rendszer automatikus feltöltése a megjelenő kormányhatározatokkal, az automatizált adatkérés/fogadás, az egymásra hivatkozó adatok logikai ellentmondásai megakadályozásának továbbfejlesztése, az ütemezett feladatok, a kapcsolódó dokumentumok kezelése és a kormányhatározati térkép kialakítása, azaz az egymással összefüggő elemek kereszthivatkozása.”

Forrás:
A kormánydöntések végrehajtásának ellenőrzése – új típusú vizsgálat, új módszertan; Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesülete (MPGE), MPGE hírportál; 2019. november 7.