Skip to main content
gazdaságközigazgatás: külföldönszakirodalom

A héten olvastuk: digitális diplomácia – 2019. november 25.

Szerző: 2019. november 25.No Comments

Lehetséges, hogy Kína felülmúlja az Egyesült Államokat a délkelet-ázsiai okos városok építéséért folytatott versenyben?

Egy évvel ezelőtt Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke bejelentette, hogy az Egyesült Államok támogatni fogja egy délkelet-ázsiai tervet, amely szerint a régió gyorsan növekvő városai hi-tech csomópontokká alakulnak.
Az Asean Smart Cities Network néven ismert rendszer 26 várost érint, a gyors urbanizációval és a növekvő népességgel kapcsolatos közös problémák megoldása cél. A terv tartalma a digitális átalakítás megkezdése és a legmodernebb technológiák alkalmazása társadalmi problémák széles körére: például folyók szennyezettsége, betegségek elleni küzdelem, adóbeszedés javítása és a bűnözés csökkentése.
Időközben Kína a múlt hónapban bejelentette, hogy elindította saját regionális partnerségét az intelligens városok hálózatának támogatására, amelynek célja a digitális forradalom lehetőségeinek kiaknázása.
Míg az Asean országai nagymértékben arra törekedtek, hogy egyensúlyba hozzák a kapcsolatokat mind az USA-val, mind Kínával, a világ két legnagyobb gazdasága regionális projektekbe való bevonása Délkelet-Ázsiát egy újabb szakaszává teszi geopolitikai versengésüknek – mondják a szakértők.
Jelen pillanatban Kína sokkal nagyobb gazdasági és politikai ráfordításokkal (politikai vezetői támogatás) támasztja alá törekvéseit.
Can China outsmart the United States in the race to build smart cities in Southeast Asia?; Simone McCarthy ; South China Morning Post; 2019. november 25.
Asean Smart Cities Network; ASEAN

Az Egyesült Államok új, mandarin (kínai) nyelvű médiaszolgáltatást indít

Az Amerika Hangja és a Rádió Szabad Ázsia összefogásával fog indulni a „Global Mandarin” elnevezésű szolgáltatással, amely a fiatalabb kínai férfiakat célozza meg, könnyedebb tartalommal.
Éves költségvetése 5 millió és 10 millió USD között lenne, potenciálisan növekedne a második évben, állította egy anonim forrás.
A tervezők szándéka szerint olyan digitális márkát hoznának létre, amely képes alternatívát állítani a hivatalos kínai médiával szemben.
US launches new Mandarin network as Washington and Beijing battle for global influence; Mark Magnier; South China Morning Post; 2019. november 24.

Vállalati diplomácia és politikai vállalati társadalmi felelősségvállalás (PCSR)

A cikk áttekinti a vállalati diplomáciáról (corporate diplomacy – CD) és a politikai vállalati társadalmi felelősségvállalásról (political corporate social responsibility PCSR) szóló szakirodalmat a közkapcsolatok, a nyilvános diplomácia, az általános menedzsment és az üzleti etika folyóiratainak multidiszciplináris elemzésével.
A szerzők célja, hogy először a CD és a PCSR által lefedett tudásterületek határozzák meg és területek elméleteit vizsgálják, majd a két fogalom mögött meghúzódó különbségeket és közös vonásokat azonosítják. E kutatásra támaszkodva megpróbálják újradefiniálni a CD-t és a PCSR-t, és kidolgozni a CD olyan elméleti keretrendszerét, amely integrálja a PCSR-t, a nemzetközi közkapcsolatokat és a nyilvános diplomáciát. Cikkük erőssége az irodalom átfogó áttekintése és kísérletük a fogalmi kérdések tisztázására.
Corporate Diplomacy and Political CSR: Similarities, Differences and Theoretical Implications; Diana Ingenhoff, Sarah Marschlich; Public Relations Review; 45 (2019), 348-371.

Összeállította és szemlézte: dr. Nyáry Gábor