Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatás: magyar

A KAP jövőjéről, az agrárium aktuális kérdéseiről értekeztek a napokban a Nyíregyházi Egyetemen

Szerző: 2019. november 25.No Comments

„ A nettó befizető uniós tagországok csökkentenék az agrártámogatások mértékét.

Az agrárium aktuális kérdéseiről értekeztek a napokban a Nyíregyházi Egyetemen. A PRIMOM Alapítvány által szervezett szakmai konferencián Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakmai főigazgató-helyettese a közös agrárpolitika (KAP) jövőjéről beszélt a hallgatóságnak. Előadásából kiderült: az uniótól érkező agrártámogatások mértéke néhány százalékkal ugyan csökkenhet, de ezt nemzeti forrásból lehetséges pótolni. A szakember szerint egy dolog biztos: a támogatási kérelmek és a megvalósítás mögé muszáj lesz a gazdáknak terveket, úgynevezett indikátorokat rendelniük.
Nincs még konkrétum

– Tavaly ilyenkor azt hittük, hogy mostanra már minden világos lesz a KAP körül, ám ez egyelőre nincs így – kezdte előadását Papp Gergely. Szerinte konkrét számok még nincsenek, de az irányvonalak már körvonalazódnak. A feltételrendszer sokat változhat, ahogy a nyugat-európai, növényvédőszer-ellenes lobbi is erősödni látszik. A nettó befizető tagállamok (6-7 EU-s ország tartozik ebbe a körbe) az agrártámogatások mértékét 5 százalékkal csökkentenék, míg azok az országok, akik nettó haszonélvezők, tartanák a mostani szintet.

– Ha lesz is csökkentés, az legfeljebb csak néhány százaléknyi, a kiesett összeg pedig nemzeti forrásból kompenzálható – vélekedett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese. Papp Gergely hozzátette: az unió mezőgazdasági bizottságának lengyel vezetője támogatja a különböző állatjóléti intézkedéseket, és elkötelezett híve a fenntartható élelmiszer-előállításnak.

– Ilyen olcsón és ilyen jó minőségben még soha nem tudtunk Magyarországon élelmiszert előállítani – fogalmazott. Kiemelte: a területalapú és a termeléshez kötött támogatások mögé különféle indikátorokat kell majd rendelniük a gazdáknak, ez részükről, illetve az államigazgatás részéről is több adminisztrációs teherrel jár majd. A NAK szakmai főigazgató-helyettese úgy véli, a digitális világban való jártasság elengedhetetlen a jövőre nézve, nélkülözhetetlenné válhat egyes online alkalmazások ismerete, és az adatfeltöltésre is nagyobb figyelmet kell majd fordítani az eddigiekhez képest.

A szakember előadását egy jó hírrel zárta: több támogatást kaphatnak majd a fiatal gazdák.”

Forrás:
A KAP jövőjéről értekeztek; SZON.hu; 2019. november 19.