2030 végéig a háztartások döntő többsége számára elérhető lesz az 1 gigabites sávszélesség

„ Magyarország a tervek szerint az 5G fejlesztések egyik európai központjaként vállalhat régiós főszerepet a technológiára épülő alkalmazások tesztelésében. A kormány arra törekszik, hogy a nagyvárosokban és a főbb közlekedési útvonalak mentén mielőbb épüljön ki az 5G hálózat – jelentette be Palkovics László 2019. november 26-án, Budapesten, a T-Systems Magyarország Symposium 2019 rendezvényen. Az innovációs és technológiai miniszter elmondta, 2025 végéig minden közintézmény és a háztartások több mint háromnegyede számára hozzáférhetővé tennék az 1 Gbps sávszélességet.

A magyar gazdaságpolitika stratégiai irányait kijelölő hét pillér egyikeként a kormány a digitalizációs alapinfrastruktúra fejlesztésével biztosítja a megfelelő felkészültséget a negyedik ipari forradalomra. A meghatározó eszközök az Ipar 4.0 átállás támogatása, az 5G hálózati fejlesztések és a kapcsolódó stratégia megalkotása, a mesterséges intelligencia akcióterv és stratégia kidolgozása, a Digitális Jólét Program végrehajtása, a hálózati lefedettség és elérhetőség folyamatos kiterjesztése – fejtette ki a tárcavezető.

A digitális gazdaság egyre nagyobb súlyt képvisel Magyarországon. Az IKT szektor által közvetlenül és közvetve megtermelt bruttó hozzáadott érték az elmúlt 5 évben több mint 20 százalékkal, 6 ezer milliárd forintra nőtt. A más ágazatok digitális fejlesztéseit és digitális munkaköreiben dolgozókat is figyelembe véve a digitális gazdaság már ma is a teljes GDP legalább negyedét adhatja, a foglalkoztatottak 17 százalékának biztosít munkalehetőséget. Az IKT feldolgozóipar az autóipar után a második legnagyobb exportőr: a teljes kivitel közel 8, az IKT szolgáltató szektor a szolgáltatásexport 9 százalékát produkálta 2018-ban.

Magyarország nemzetközi összevetésben kiemelkedően teljesít a hálózati összekapcsoltság területén, a Szupergyors Internet Programnak köszönhetően szinte minden háztartásban elérhető a 30 Mpbs. Hazánk a világ országai közül a tizenegyedik a mobilhálózatok letöltési sebessége és a nyolcadik az elérhetőség, lefedettség alapján. Míg a szélessávú lefedettség és az internethasználat szerint az Európai Unió éllovasai közé tartozunk, a digitális technológiák integráltsága és a humán tőke esetében jelentős a lemaradás.

Palkovics László hangsúlyozta: a készülő Nemzeti Digitalizációs Stratégia egyik fő célja, hogy állami szerepvállalás révén felgyorsuljon és költséghatékonyan valósuljon meg az 5G-hálózat kiépítése. A lehetséges konvergenciák kiaknázásával a kormány 2030 végéig a háztartások közel 100 százaléka számára biztosítaná az 1 Gbps sávszélességet.

A mesterséges intelligencia terén a szándék az, hogy Magyarország az európai élvonalba kerüljön, a nemzetközi MI közösség fontos referenciapontjává váljon. Az MI alapú fejlesztések széles körű elterjedésének és alkalmazásának köszönhetően jelentősen erősödhet a hazai vállalkozások versenyképessége. Ennek érdekében cél, hogy a magyar kis- és középvállalkozások, startupok minél nagyobb arányban vegyenek részt MI fejlesztésekben, akár nagyvállalati, egyetemi vagy nemzetközi partnerségben – húzta alá a miniszter.”

Forrás:
2030 végéig a háztartások döntő többsége számára elérhető lesz az 1 gigabites sávszélesség; Innovációs és Technológiai Minisztérium; 2019. november 26.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, informatika, közigazgatás:magyar, technika, tudomány
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.