Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatikatudomány

Adattudósokat, közgazdászokat, „szuper-tehetséges” csodabogarakat és különcöket akarnak a brit államigazgatásba bevonni

Szerző: 2020. január 6.No Comments

„ Földrengést hozna a brit államigazgatásba Boris Johnson és befolyásos tanácsadója. A hivatalnokoknak időről időre vizsgákon kell bizonyítaniuk rátermettségüket, azért, hogy inkompetenseket ne léptessenek elő.

Adattudósokat, közgazdászokat, „szuper-tehetséges” csodabogarakat és különcöket akar látni a brit államigazgatásban Dominic Cummings, a brit kormányfő rettegett főtanácsadója. Ő volt az a stratéga, aki 2016-ban sikerre vitte a brexit népszavazási kampányt. A brit kilépés ellenzői gyűlölik, és arroganciája miatt konzervatív körökben sem népszerű.

Most blogján írt arról, hogy modernizálni akarja a brit állam irányítását, mert egy tudományos projekt technológiával megtöltött irányítóközpontjához képest a brit kormánytárgyaló ugyanolyan, mint 1914-ben volt. Olyan emberek kellenek írta, akik „igazi fenegyerekek, soha nem jártak egyetemre és kitörtek valami koszfészekből”.
Odaszúrt az oxfordi-cambridge-i elitnek is és diadalittasan meg is jegyezte: a betokosodott brit elit ezért vesztette el az uniós referendumot.

Boris Johnson miniszterelnök, aki a brexit levezénylésével is szeretné hangsúlyozni, hogy mennyire a tettek embere, magáévá tette az úgymond „földrengésszerű változásokat” ígérő tervet. Ennek értelmében az állami hivatalnokokat rendszeres vizsgákon tesztelik, hogy „a világ legdinamikusabb államát” teremtsék meg.

Az újraválasztott konzervatív kormány szerint az államigazgatásban „fájdalmasan felkészületlen” emberek ülnek, akik „körhintaszerűen” landolnak új állami állásokban, de úgy, hogy közben egyre inkább inkompetensek.

A múltban a brit államigazgatási kar felkészültségével és pártatlanságával magyarázták, hogy más országokhoz képest a választások után akár egy nappal is hivatalba tudtak lépni új kormányok. Cummings viszont megjegyezte: „az állandó közhivatalnoki réteg ötlete a történelemkönyvekbe való”.

Emellett felpanaszolta, hogy „szinte soha nem rúgnak ki olyan vezetőket, akik kudarcba fulladt nagy projektek élén álltak”.

A magas rangú hivatalnokokat képviselő FDA szakszervezet ugyanakkor sértőnek és a modern államigazgatás nüanszait nem ismerőnek titulálta a megjegyzéseket. „Az összes vezető pozíciót a teljes munkaerőpiacon meghirdetik, tehát, aki megkapja, az nemcsak sikeresen összemérte erejét a kollégáival, de külső jelöltekkel is” – írta az érdekképviselet egyik vezetője, Dave Penman.

A konzervatív kormány közben egyes minisztériumok megszüntetésére, illetve összevonására készül és tagadja, hogy az eddig pártatlan hivatalnokokat politikai lojalitásra köteleznék. Boris Johnson bírálói szerint valójában arról van szó, hogy egyszerű elbocsájtásokat tervez és kevesebbet akar költeni az államigazgatásra, mint ami biztosítaná annak megfelelő működését.”

Forrás:
Csodabogarakat akar az államigazgatásba a brit kormányfő rettegett főtanácsadója; Infostart / InfoRádió – Szvetnik Endre (London) 2020. január 3. 19:22
Lásd még: ‘Two hands are a lot’ — we’re hiring data scientists, project managers, policy experts, assorted weirdos…; Dominic Cummings’s Blog; 2020. január 2.
Dominic Cummings; Wikipédia
PM’s senior aide Dominic Cummings calls for civil service changes; BBC; 2020. január 3.
Szerkesztői megjegyzés: A felhívásnak kissé vegyes a visszhangja. Álljon itt példának Hannah Fry cikke: „Cummings’ Whitehall weirdos will need to understand people, not just numbers”; Guardian; 2020. január 5.: „People are not planets or solar systems; there isn’t some secret underlying equation that, if we can only find it, holds the solution to all our problems. The real world is messy, full of uncertainty and impossible to predict. Applying maths to the real world requires much more than mathematicians. It requires people who understand human society and culture – people, in short, who actually understand people.

It seems that Cummings is trying to reinvent the technocracy. But many of his ideas of how to do it seem to come from the era between 2004 and 2014 – a time of “move fast and break things” rather than the careful, strategic avoidance of unintended consequences that the world has moved on to since.

So, sure, bring on the mathematical geniuses, and make government more agile. Yet I can’t help but think that Cummings could probably do with spending a bit more time listening to the “drivel” of a few humanities graduates.”
Hannah Fry matematikus és a Hello World: How to be Human in the Age of the Machine című könyv írója.