Talán sikerül megakadályozni, hogy privatizálják az internetes infrastruktúra egyik központi elemét

„Úgy tűnik, hogy mégsem egy pénzügyi befektető tulajdonába kerül a[z egyik] legfelső szintű tartománynév.

Számos neves internetes személy fogott össze azért, hogy ne valamilyen pénzügyi befektetői társulás szerezze meg a .org csúcsdoménért felelős szervezetet – erről a Reuters számolt be. Korábban az a döntés született, hogy a szervezetet az Ethos Capital nevű pénzügyi befektetőcégnek adják el, de egy most megalapított csoport ezt megakadályozná. A csapat társvezetője Katherine Maher, a Wikimédia Alapítvány vezérigazgatója, míg a tagok között van Michael Roberts, az ICANN alapító elnöke és Esther Dyson, az ICANN egykori vezetője. Az elképzelést támogatja az Electronic Frontier Foundation (EFF) is.

Maher elmondta, hogy a tervük az, hogy a .org segítségével egy olyan helyet hozzanak létre az interneten, amely a közérdekeket jeleníti meg és amelyen keresztül a különböző oktatási, illetve humanitárius intézmények, valamint az olyan szervezetek, mint a Wikipédia szélesebb felhasználási lehetőségeket kínálhatnak az internetezőknek. Dyson az elképzelésekkel kapcsolatban kifejtette, hogy egy magánberuházónak minden bizonnyal az lenne az érdeke, hogy nyereséget termeljen, míg ők a nonprofit szervezeteket és a nyilvánosságot akarják szolgálni és védeni.

Bill Woodcock, a Packet Clearing House (PCH) nevű szolgáltató első embere is támogatta a kezdeményezést. A menedzser korábban már bírálta a .org csúcsdomén értékesítésével kapcsolatos terveket és levezette, hogy az Ethos Capital üzleti modellje csak a költségvetés komoly csökkentésével lehetne megvalósítható, ami viszont veszélyeztetné a doménstabilitást. Az ICANN-nak még engedélyeznie kell az tranzakciót, továbbá a szervezet minden bizonnyal számos részletinformációt fog bekérni. Erre legkésőbb január végéig van ideje.”

Forrás:
Egy csoport veheti meg a .org csúcsdomént; SG.hu; 2020. január 10.
Szerkesztői megjegyzés: Az egész ügy a kelet-európai privatizációs gyakorlat legrosszabb vonásaira emlékeztet. A vevő (az említett pénzügyi befektető) és az .org tartománynév felett rendelkező szervezetek között problematikus személyi összefonódás van. Ráadásul néhány hónapja jelentették be, hogy az eddig létező rögzített árat az egyes tartománynevek bejegyzéséért a .org alá megszüntetik (lehet emelni a díjakat majd).
Ethos Capital; Wikipédia
Public Interest Registry; Wikipédia
Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN); Wikipédia
Internet Society; Wikipédia
Save .ORG
Charitable Web Leaders Launch Cooperative Alternative for .ORG Domain; Cooperative Corporation for .ORG Registrants (CCOR)
Technikai háttér: Domain name; Wikipédia

A bejegyzés kategóriája: informatika, Internet
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.