Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Már több mint 4,6 millió darab e-személyi került forgalomba

Szerző: 2020. január 19.No Comments

„Már több mint 8,8 millió kártya formátumú személyazonosító igazolvány van forgalomban a tavaly december 31-i adatok szerint. Ebből az új típusú, 2016. január 1. után kiadott állandó személyazonosító igazolványok száma meghaladja a 4,6 milliót, a régi típusú, 2000. január 1. és 2015. december 31. között kiadott igazolványoké pedig a 4,2 milliót – közölte a Világgazdasággal a Belügyminisztérium. Érvényben van továbbá több mint 400 ezer 2000. január 1. előtt kiállított, füzet formátumú személyi is.

A csipet tartalmazó, új típusú igazolványt, az e-személyit a vizuális azonosítás mellett elektronikus személyazonosításra használják a leggyakrabban a tulajdonosok, a legnépszerűbb funkciók pedig az elektronikusan igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások és a közösségi közlekedés. Az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér szolgáltatásainak igénybevételéhez e-személyi birtokában betegfelvételkor már nincs szükség a tajkártya bemutatására, illetve papíralapú recept és beutaló helyett e-beutaló és e-recept felírására is van lehetőség. Szintén az azonosítási funkciónak köszönhetően az e-személyi az elektronikus ügyintézés igénybevételéhez szükséges azonosításra is alkalmas.

Már több mint 4,6 millió darab e-személyi került forgalombaA minisztérium közlése szerint az egyik legnagyobb előrelépés, hogy tavaly október 28. óta az újonnan igényelt állandó személyazonosító igazolványoknál az okmány csipje már tartalmazza a személyi azonosítót és a lakcímadatot is. Az előző év fejlesztése továbbá, hogy a Magyar Posta ajánlott és tértivevényes küldeményei már e-személyivel is átvehetők. A MÁV-nál tovább bővült az e-személyi felhasználásának köre, tavaly december 1-jétől (Android operációs rendszerrel) meg lehet vásárolni a bérleteket az igazolványhoz kapcsolva, applikáción keresztül is. Az e-személyivel történő azonosítás egyébként széles körben elterjedt, tavaly csaknem 18 millió sikeres azonosítás történt.”

Forrás:
Már több mint 4,6 millió darab e-személyi került forgalomba; Kotroczó Melitta; Világgazdaság.hu; 2020. január 13.