Skip to main content
közigazgatás: magyarterületfejlesztés

Megalakult a kisvárosi fejlesztéseket elősegítő TÖOSZ-munkacsoport

Szerző: 2020. január 26.No Comments

„Az ötezernél nagyobb lakosú települések fejlesztését célozza a TÖOSZ kisvárosi programjavaslata, amelyet a Magyar Falu Programhoz készített javaslatcsomag mintájára állít össze a legnagyobb hazai önkormányzati szövetség. A szakmai anyagot a 2020. január 21-én több mint hatvan polgármester és önkormányzati szakértő részvételével megalakított Magyar Kisvárosok Program Munkacsoport fogja elkészíteni. Az ütemezés szerint az elkészített javaslatcsomagot 2020 áprilisában adják át Gyopáros Alpár Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztosnak.

A Magyar Kisvárosok Program Munkacsoport megalakításáról szóló döntés Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) 2019. november 12-i elnökségi ülésén született, a Munkacsoport vezetésével dr. Áldozó Tamást, a TÖOSZ társelnökét, Pápa város polgármesterét bízta meg az Elnökség. Hasonlóan a 2018-ban létrehozott Magyar Falvak Program Munkacsoport által elkészített és a kormányzat részére átadott javaslatcsomaghoz – amelynek számos eleme beépült a Kormány által meghirdetett Magyar Falu Programba – most az 5000 fő feletti lakosságszámú települések fejlesztésére irányuló ún. kisvárosi programjavaslat kidolgozását tűzte ki célként a TÖOSZ.

A TÖOSZ a Munkacsoport megalakításról szóló döntést követen felhívást tett közzé, hogy hasonlóan a korábbi gyakorlathoz, bárki részt vehessen a szakmai munkában. A regisztrált jelentkezők döntő többsége személyesen is megjelent a szakértői munkacsoport keddi alakuló ülésén. Az ország minden részéről érkeztek a téma iránt elhivatott településvezetők, önkormányzati szakemberek.

Mivel a TÖOSZ elkötelezett a települések (községek és városok) működőképességének megtartásáért és fejlesztéséért, a közszolgáltatások stabil és jó színvonalú biztosításáért, ezért az ún. Magyar Kisvárosok Programjának kidolgozásában is aktív szerepet kíván vállalni és javaslatcsomag kidolgozásával és átadásával a Kormány ez irányú programjának kialakítását segíteni – hangsúlyozta az alakuló ülésen tartott előadásában Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke.

Az alakuló ülésen a tervezett dokumentum felépítéséről egyeztettek a Munkacsoport tagjai, meghatározták a közös munka kereteit, majd megválasztották a 8 tématerülethez kapcsolódó almunkacsoportok vezetőit.

Tématerület — Almunkacsoport vezetője
Lakhatás, közlekedés — dr. Győri Ottilia, Budakeszi város polgármestere
Megélhetés, versenyképesség — Hodálik Pál, a Békés Megyei Önkormányzat megyei tanácsnoka
Infrastruktúra és településkép — Kóbor Attila, Győrújbarát község polgármestere
Szociális ügyek, egészségügy — Bereczk Balázs, Marcali város alpolgármestere
Oktatás, sport — Fábri István, Csömör nagyközség polgármestere
Közigazgatás, kultúra — Babák Mihály, Szarvas város polgármestere
Helyi adottságok- Okos városok — Simon Erika, Szada nagyközség alpolgármestere
Városok szerepe hazánkban — Nagy Csilla, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyei területi felelőse

Schmidt Jenő felvázolta a Munkacsoport megalakítását követő időszak menetrendjét is. Elmondta, hogy a következő másfél hónapos időszakban az almunkacsoportokon belüli munkán lesz a hangsúly, a tématerületekkel kapcsolatos vélemények, javaslatok ezen időszakban születnek majd meg. Fontosnak nevezte a párhuzamos terültek kiszűrését, a szinergiák feltárását, és a javaslatok megfogalmazását.

Hozzátette: ezt követően egy hónap áll rendelkezésre arra, hogy az egyes almunkacsoportokban végzett munkákat azonos metodika szerint egy dokumentumba szerkesszék. A szerkesztett anyagot ezt követően minden résztvevőnek megküldik, majd a végső egyeztetéseket követően egy záró konferenciát tartanak és a tervek szerint 2020. áprilisában átadják az elkészített javaslatcsomagot a Kormányzat részére.”

Forrás:
Megalakult a kisvárosi fejlesztéseket elősegítő TÖOSZ munkacsoport; Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ); 2020. január 21.