Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatikaművelődés

Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR): Új interaktív felület segíti a pályaválasztás előtt állókat

Szerző: 2020. január 27.No Comments

„A diplomantul.hu portálon 2019 decemberében elérhetővé vált a Diplomás Pályakövetési Rendszer pályaorientációt támogató modulja, amely adminisztratív adatbázisok egyesítésén alapul.

A pályaorientációs modul egy interaktív, online keresőfelület, amelynek célja, hogy segítse a pályaválasztás előtt állókat, a pedagógusokat és a szülőket. Tényadatokkal válaszol olyan gyakran felmerülő kérdésekre, mint hogy egy adott intézmény adott képzésének elvégzésével mennyi idő alatt lehet elhelyezkedni, mely ágazatokban milyen munkakörök tölthetők be, és mekkora a várható átlagbér. Az interaktív felületen rendkívül gyorsan, a kérdező igényei szerint jeleníthetők meg az adatok. Az érdeklődők intézményre és képzésre is tudnak szűrni, így még pontosabb képet kaphatnak az adott képzés munkaerőpiaci helyzetéről.

A keresett szak megadása esetén egy-egy link a Felvi.hu oldalra navigál, ahol látható, hogy a kiválasztott szakot az aktuális felvételi eljárásban mely intézmények hirdették meg, milyen követelményeket támasztanak a képzést elvégzőkkel szemben, és hogy a szak elvégzésével milyen kompetenciákat sajátíthatók el.

A pályaorientációs adatbázis több magyarországi hatósági adatbázis (Felsőoktatási Információs Rendszer, Magyar Államkincstár, Nemzeti Adó- és Vámhivatal, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, Pénzügyminisztérium, Diákhitel Központ) anonim összekapcsolásával jött létre.

A modul adatait interaktívan bemutató online felület a https://www.diplomantul.hu/dpr-aae-palyaorientaciot-tamogato-modul linken érhető el.

Az online fejlesztés az Európai Unió vissza nem térítendő támogatásával valósul meg a „Rendszerszintű fejlesztések és hozzáférés bővítését szolgáló ágazati programok a felsőoktatásban” (EFOP-3.4.5-VEKOP-17-2017-00001) című projektben.”

Forrás:
Új interaktív felület segíti a pályaválasztás előtt állókat; Oktatási Hivatal; 2019. december 10.