Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: magyar

Március elején elindulnak az azonnali utalások Magyarországon

Szerző: 2020. január 27.No Comments

„ Március elején elindulnak az azonnali utalások Magyarországon, január végéig pedig megérkeznek a banki költségekről szóló részletes kimutatások is az érintett ügyfelekhez – jelentették be a Magyar Bankszövetség vezetői.

Ebben az évben három fő feladat áll a magyar bankszövetség előtt:
* az első a pénzügyi szolgáltatások országon belül tartása,
* a második a digitális átállás,
* a harmadik pedig a pénzforgalmi szolgáltatások fejlesztése, azon belül is az azonnali fizetési rendszer (AFR) bevezetése
– mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára a szervezet mai háttérbeszélgetésén. Utóbbi kapcsán kifejtette: az azonnali fizetés bevezetésére minden szereplő felkészült, tehát március 2-től küldeni és fogadni tud utalásokat.

Kiemelte: az AFR bevezetéséhez közvetlenül kapcsolódó kiadások 30-40 milliárd forintot jelentettek a bankszektornak.

Becsei András, a Magyar Bankszövetség elnöke az AFR bevezetése kapcsán kiemelte, hogy az említett költségtételen kívül több százezer munkaórát is jelentett a piaci szereplőknek, ami azt jelenti, hogy ez volt a magyar bankszektor eddigi legnagyobb, egyszeri beruházása.

Az elnök az AFR kapcsán kiemelte az azonos szolgáltatásokra vonatkozó azonos szabályozás követelményének fontosságát is. Becsei András szerint az AFR bevezetésével a készpénzforgalom azonnaliságának előnye eltűnik, így az azonnali utalás megjelenése hozzájárulhat a készpénzforgalom visszaszorításához is.
A tranzakciós limit egyébként az azonnali utalásoknál tízmillió forint lesz, a rendszer pedig a hét minden napján, 24 órában elérhetővé válik. (A tízmillió forintos limit az átutalások 97 százalékát lefedi.)

Jön a részletes díjkimutatás
Ami a bankszámlához kapcsolódó költségek kimutatását illeti, az elnök tájékoztatása szerint a részletes díjkimutatást január 31-ig megkapja majd az érintett, nagyjából hatmillió ügyfél. A cél, hogy az ügyfelek minél jobban átlássák banki költségeiket. Fontos viszont, hogy a mostani kimutatás csak a 2019. augusztus elseje és a december 31.-e közötti időszakra vonatkozik, ám a jövő évtől mindig a teljes, megelőző évről szóló kimutatást kapják meg az ügyfelek január végéig…”

Forrás:
Jönnek márciustól az azonnali utalások; Barát Mihály; Világgazdaság; 2020. január 22.
Lásd még: PAD –egységes európai díjkimutatás a bankszámlákról; Magyar Bankszövetség; 2019. december 18.