Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) újdonságai: kata, távközlési adó, társasházi szja, pénzügyi szervezetek különadója

Szerző: 2020. február 2.No Comments

„A 2020. adóévre vonatkozó bevallások közül vannak, amik már elérhetők az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA). Az új forma lehetővé teszi, hogy a kitöltőprogramot és annak keretprogramját ne kelljen az adózónak minden alkalommal frissítenie, az új verziókat nyomon követnie, a nyomtatványokat a saját számítógépén tárolnia. A bevallást közvetlenül a webes felületen töltheti ki, mentheti el, tárolhatja, véglegesítheti és nyújthatja be. Mivel az alkalmazás elektronikus azonosítást követően használható, a nyomtatványokon nincs szükség az azonosító adatok megadására.

A tavalyi évről 2020. február 25-ig benyújtandó 19KATA mellett a 20KATA nyomtatványnak is van online verziója, így az év közben a kata-alanyiság alól kikerülő adózónak a soron kívüli beadáskor, illetve 2021-ben a 2020-ról történő elszámoláskor minden érintettnek előnyt jelenthet az ONYA használata.

Elérhetővé vált a felületen a pénzügyi szervezetek, valamint a forgalmazók és a befektetési alapok különadójáról szóló 20P90 jelű bevallás is. Szintén megtalálható az alkalmazásban a 1941 számú bevallás a társasházak részére a 2019. évi személyi jövedelemadóról, valamint a 2091 jelű bevallás a távközlési szolgáltatást nyújtók távközlési adójáról.

Az említett nyomtatványok kitölthetők és benyújthatók az Általános Nyomtatványkitöltő program segítségével is.”

Forrás:
ONYA újdonságok: kata, távközlési adó, társasházi szja, pénzügyi szervezetek különadója; Nemzeti Adó- és Vámhivatal; 2020. január 30.