Egységes európai adatpiacot készül létrehozni az Európai Bizottság

„A Reuters birtokába jutott anyag szerint az Európai Bizottság egységes európai adatpiacot kíván létrehozni. Az intézkedés célja, hogy az amerikai informatikai óriáscégekkel szemben segítse az európai versenytársakat.

A javaslat, amely még változhat február 19-i bemutatásáig, a nagy online, digitális platformok megzabolázására is tartalmaz elképzeléseket. Összességében hangsúlyossá teszi az uniós törekvéseket, hogy megtörjék a nagy amerikai informatikai óriáscégek adatmonopóliumát, és versenyképesebbé tegyék az európai vállalkozásokat a kínai cégekkel szemben.

„Jelenleg néhány informatikai óriáscég birtokolja a világ adatainak nagy részét. Ez hátráltatja adatalapú vállalkozások alapítását, növekedését és innovatív tevékenységét, Európában is. De hatalmas lehetőségek rejlenek előttük ”- a javaslatot tartalmazó dokumentum szerint.

A 25 oldalas dokumentum hangsúlyozza a megoldandó feladat sürgősségét is. „Versenytársaink, mint Kína és az Egyesült Államok, máris gyorsan innoválnak, és az egész világra kiterjesztik sajátos adathozzáférési és használati elképzeléseiket.

A hatalmas mennyiségű európai ipari és szakmai adatra és a technológiai innovációra támaszkodva az Unió előbbre juthat.

„A mai nyertesek nem feltétlenül azonosak a holnap nyerteseivel” – állítja a cikk.

Azt írják, hogy a cél „egy egységes európai adattér, egy valódi egységes adatpiac létrehozása”.

Az e cél elérését szolgáló intézkedések számos új szabályt tartalmaznak, amelyek kiterjednek a határokon átnyúló adatfelhasználásra, az adatok interoperabilitására és a gyártással, az éghajlatváltozással, az autóiparral, az egészségügyi ellátással, a pénzügyi szolgáltatásokkal, a mezőgazdasággal és az energiával kapcsolatos szabványokra.

Az elkövetkező hónapokban más uniós rendelkezések további földrajzi, környezeti, meteorológiai, statisztikai és vállalkozási (céginformációs) adatokat fognak megnyitni az egész Unióban az ingyenes használat számára.

A dokumentum azt is javasolja, hogy bontsák le azokat a releváns versenyszabályokat, amelyek akadályozzák az adatmegosztást, és esetleg vezessenek be olyan szabályokat, amelyek megakadályozzák, hogy a nagy online platformok egyoldalúan előírják az adatokhoz való hozzáférés és az adatok felhasználásának feltételeit, vagy aránytalan módon részesüljenek előnyökben.

Az Európai Bizottság és a múlt évben felállított szakértői csoport most megvizsgálja az informatikai óriáscégek által összegyűjtött nagy mennyiségű adattömegek problémáját, valamint azt, hogy hogyan használják és osztják meg az adatokat.

„E ténymegállapítás alapján a Bizottság át fogja tekinteni, hogy lehetne a rendszerszerű szabályozást a legjobban megvalósítani, ideértve adott esetben az előretekintő (ex ante) lépéseket, annak biztosítása érdekében, hogy a piacok nyitottak és méltányosak maradjanak” – mondta a dokumentum.”

Forrás:
Exclusive: Europe wants single data market to break U.S. tech giants’ dominance; Foo Yun Chee; Reuters; 2020. január 29.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, informatika, Internet, jog, közigazgatás:külföldön
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

1 Response to Egységes európai adatpiacot készül létrehozni az Európai Bizottság

  1. Visszajelzés: Európa megnyerheti az ipari adatokért folytatott globális csatát – mondta Thierry Breton, a belső piacért és a szolgáltatásokért felelős uniós biztos | eGov Hírlevél

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.