Skip to main content
gazdaságinformatikaInternetközigazgatás: külföldönpolitika

Európa megnyerheti az ipari adatokért folytatott globális csatát – mondta Thierry Breton, a belső piacért és a szolgáltatásokért felelős uniós biztos

Szerző: 2020. február 16.No Comments

„Az lehetséges, hogy Európa nem lesz képes olyan digitális „bajnokokat” létrehozni, mint a felhasználók személyes adatait gyűjtő egyesült államokbeli és kínai vállalatok, de megnyerheti az ipari adatok háborúját – mondta szombaton az Európai Unió iparpolitikai vezetője.

Thierry Breton, az EU egységes piacáért felelős európai biztosa azt mondta, hogy hatalmas mennyiségű kihasználatlan adat halmozódik fel arról, hogy milyen gyorsan vezetjük autóinkat, vagy mennyi időre van szüksége egy robotnak egy termék gyártásához a gyárakban.

Az Egyesült Államok és a Kína technológiai vállalatai, például a Google, az Amazon vagy a Huawei dominanciája miatt az EU felhagy a 2000-es évek elején alkalmazott „laissez-faire” [mindent a piaci erőkre bízó] hozzáállással, és vállalkozásainak védelme érdekében a szabályozási nyomásgyakorlás eszközéhez nyúl.

Az új megközelítés szerdán [2020. február 19.] jelenik meg először nyilvánosan, amikor Breton ismerteti az Unió új adatpolitikai és a mesterségesintelligencia-stratégiáját.

„Új szakaszba lépünk. Az ipari adatokért folytatott küzdelem most kezdődik, és a fő csatatér Európa lesz ”- mondta Breton, a volt francia pénzügyminiszter egy interjúban.

Breton szerint az EU-nak egyedülálló lehetősége van a digitális forradalom következő szakaszának megnyerésére, amelynek középpontjában az iparági területek, például gyárak, közlekedés, energia és egészségügy adatainak összegyűjtése, kezelése és elemzése áll.

„Európa a világ legfontosabb ipari kontinense. Az Egyesült Államok a globalizáció utolsó szakaszában elvesztette ipari know-how-ját. Fokozatosan újra kell építeniük. Kínának vannak olyan hozzáadottérték-hátrányai, amelyeket most egyenlít ki”- mondta Breton.

„De az ipari értéklánc nagy része, a nagy vállalatcsoportoktól a kkv-kig, ma Európában található. Ez az oka annak, hogy most minden tekintet Európára szegeződik” – tette hozzá.

A biztos, aki a müncheni biztonsági konferencia alkalmából adta az interjút, ahol találkozott a Microsoft vezérigazgatójával, mielőtt hétfőn fogadná a Facebook alapítóját, Mark Zuckerberg-et, a határozottabb európai hozzáállás híve.

„Ebben a szektorban a holnap nyertesei nem feltétlenül azonosak a mai nyertesekkel” – mondta és hozzátette, hogy a ma létező nagy felhőplatformokat valószínűleg decentralizált és biztonságosabb „mini-felhők” váltják fel.

Breton, az Atos francia informatikai óriás és telekommunikációs csoport volt vezérigazgatója azt mondta, hogy az Európai Bizottság szerdán háromirányú megközelítést mutat be, amely a szigorú szabályokból, az infrastrukturális beruházásokból és az ágazatspecifikus megközelítés kibontakoztatásából áll.

A Reuters 2020. január 29-én jelentett be azt a 25 oldalas dokumentumtervezetet, amely felvázolja az adatok egységes piacának létrehozására irányuló intézkedéseket. A dokumentum, még változhat a február 19-i bemutató előtt.

Egy sor új szabályt tartalmaz, amelyek a határokon átnyúló adathasználatra, az adatok interoperabilitására és a gyártással, az éghajlatváltozással, az autóiparral, az egészségügyi ellátással, a pénzügyi szolgáltatásokkal, a mezőgazdasággal és az energiával kapcsolatos szabványokra vonatkoznak.

A dokumentum javaslatot tesz az adatmegosztást akadályozó versenyszabályok elvetésére is, és esetleg olyan szabályok bevezetésére, amelyek megakadályozzák, hogy a nagy online platformok egyoldalúan megszabják a hozzáférés feltételeit.

Európa nyitva marad a nem-európai vállalkozások előtt, de ipari bázisának erejét arra akarja használni, hogy maga állapítsa meg a saját szabályait, megelőzve ezzel más kontinenseket – mondta Breton.

Szombaton Breton erőteljesen hangsúlyozta a várható feladat sürgősségéhez. „Európa nem naiv, nagyon jól látja, mi folyik itt. Ezért kell most megszerveznünk magunkat, beleértve az első 5G hálózatok telepítését is ”- mondta.

Forrás:
Europe can win global battle for industrial data, EU industry chief says; Michel Rose; Reuters; 2020. február 15.
Lásd még korábbi cikkünket: Egységes európai adatpiacot készül létrehozni az Európai Bizottság (Exclusive: Europe wants single data market to break U.S. tech giants’ dominance); eGov Hírlevél; 2020. február 2.