Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: magyar

Fintech Szalon – rendezvénysorozat indult a kényelmesebb, gyorsabb és olcsóbb pénzügyi megoldásokért

Szerző: 2020. március 2.No Comments

„Közérthetőbbé, egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá válhatnak azok a pénzügyi szolgáltatások, amelyek a magyar emberek terveinek financiális megvalósítását segítik. Többek között ezt a célt szolgálja a Digitális Jólét Program (DJP) stratégiai fejlesztési területein belül elkészített Fintech Stratégia, amely a hazai pénzügyi szektor fő digitalizációs fejlesztési célkitűzéseit rögzíti – mondta Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Fintech Szalon rendezvénysorozat első állomásán, február 25-én.

A Fintech Stratégia és a megvalósítását szolgáló Fintech Szalon egyaránt arra törekszik, hogy a digitális forradalomban a pénzügyi területen se váljon hazánk gazdaságilag kiszolgáltatottá, az országunkban tevékenykedő pénzügyi cégek hozamaikat ne külföldön, hanem határainkon belül hasznosítsák. Ezért alapította a DJP és a Corvinus Egyetem – partnerségben a Pénzügyminisztériummal, valamint a Magyar Posta Zrt.-vel – a Fintech Szalon rendezvénysorozatot és szakmai műhelyt.

A Fintech Stratégia és a megvalósítását szolgáló Fintech Szalon egyaránt arra törekszik, hogy a digitális forradalomban a pénzügyi területen se váljon hazánk gazdaságilag kiszolgáltatottá, az országunkban tevékenykedő pénzügyi cégek hozamaikat ne külföldön, hanem határainkon belül hasznosítsák. Ezért alapította a DJP és a Corvinus Egyetem – a Pénzügyminisztérium és a Magyar Posta Zrt. támogatásával – a Fintech Szalon rendezvénysorozatot és szakmai műhelyt.

A Fintech (financial technology) a digitális környezetben létrehozott és digitális eszközökön működtetett innovatív termékek és szolgáltatások összefoglaló elnevezése, amely a pénzügyi szektor intézményeiben (hitelintézeteknél, biztosítóknál, befektetési szolgáltatóknál, pénztáraknál és egyéb pénzforgalmi intézményeknél) az általuk lefejlesztett pénzügyi szolgáltatások korszerű kínálatbővítését szolgálja.

A DJP Fintech Stratégia hangsúlyos alappillére az üzleti innováció erősítése is, mivel ezáltal az innovációs ökoszisztémában a digitális pénzügyi megoldások és fintech-fejlesztések előtérbe kerülésével mindannyiunk számára egyszerűbbé, közérthetőbbé, elérhetőbbé és egyben gyorsabbá válhatnak a pénzügyi szolgáltatások.

A közösségi finanszírozás hazai szabályozását és a piaci működés feltételrendszerét elemző első Fintech Szalon előadói között felszólaló Pintér Mihály, a Dolphio Technologies stratégiai igazgatója előadásában kiemelte, hogy a crowdfounding számos gazdasági, politikai célt érint: közösséget épít, és a startupokat szabályozott mederbe tereli, s így azok „érthetőbbé” válnak a befektetők számára. A finanszírozók, akik az anyagi támogatáson túl felhasználók is, visszajelzéseikkel a fejlesztéseket segítik. A közösségi finanszírozás az úgynevezett alvó tőkét is megmozgatja, aminek a mértéke hazánkban becslések szerint megközelíti a 6000 milliárd forintot.

A Fintech Szalon fórumai havonta kerülnek majd megrendezésre, s minden alkalommal a pénzügyi ágazat egy-egy kiemelkedő, digitalizációban érintett kérdéskörét vizsgálják meg piaci és egyetemi kutatói előadások tükrében. A rendezvényre a hazai digitális ökoszisztéma és pénzügyi szektor meghatározó képviselőit hívják meg, a fórum ezáltal az érintettek és a döntéshozók munkáját egyaránt igyekszik segíteni.”

Forrás:
Rendezvénysorozat indult a kényelmesebb, gyorsabb és olcsóbb pénzügyi megoldásokért; Digitális Jólét Program; 2020. február 25.