Skip to main content

„ A bizottság feladata feltárni, hogy a technológiai cégek milyen hatással vannak a jogállam intézményeire és működésére, a személyes szabadságjogok érvényesülésére és az alapvető demokratikus normákra.

Varga Judit igazságügyi miniszter szerint ez a bizottság az elmúlt évtizedek egyik legmeghatározóbb kihívására kíván választ adni a következő kérdésekben: képesek leszünk-e uralni a technológiát vagy a technológia uralja majd az életünket? A jog uralma érvényesül-e a technológiai vállalatok felett vagy a technológiai vállalatok a jog felett állnak? Képesek leszünk-e megőrizni személyes szabadságunkat a digitális térben?

A bizottság témakörönként vizsgálja meg az online térben zajló tevékenység jelenlegi szabályozását, s a témát körbejáró Fehér Könyv a www.digitalisszabadsag.kormany.hu oldalon érhető el.

Az Igazságügyi Minisztérium várja a vállalatok, társadalmi szereplők és magánemberek véleményét is, amelyet a munkacsoport munkája során hasznosítani fog.”

Forrás:
Megalakult a Digitális Szabadság Bizottság; Igazságügyi Minisztérium; 2020. március 3.

„Korunk egyik legnagyobb kihívása, hogy képesek leszünk-e uralni a technológiát vagy a technológia uralja majd az életünket. Különösen aktuális ez a kérdés az úgynevezett közösségi média esetében, amely gyűjti és elemzi személyes adatainkat, szokásainkat, viselkedésünket, véleményünket és fogyasztásunkat azzal a céllal, hogy befolyásolhassa azokat. Alapvető kérdésként merül fel, hogy képesek leszünk-e megtartani személyes szabadságunkat a digitális térben? Meg tudjuk-e védeni magunkat, gyermekeinket, családunkat, szeretteinket attól, hogy életünket átláthatatlanul befolyásolják a technológiai nagyvállalatok? Az online/digitális tér olyan kérdésekkel is szembesít minket, amelyek többek között az adataink biztonságát, a túlfogyasztásra ösztönzés visszaszorítását, valamint egyes piaci szereplők befolyásolási képességét érintik (például a véleménynyilvánítással vagy az információhoz való hozzáféréssel kapcsolatban).

Éppen ezért hozta létre az Igazságügyi Minisztérium a Digitális Szabadság Munkacsoportot, amely a transznacionális technológiai cégek működésének átláthatóvá tételét tűzte ki célul. A Munkacsoport az állami szervek tapasztalataira építkezve témakörönként megvizsgálja az online/digitális tér szerteágazó kihívásait és szabályozását annak érdekében, hogy az átláthatóság fegyverével vívjuk ki személyes szabadságunk lehetőségét a digitális térben.

A Munkacsoport honlapja több fontos célt is szolgál. A honlap látogatója megoszthatja tapasztalatait és felmerülő problémáit a témakör kapcsán, így kihatással lehet a Munkacsoport munkájára. Emellett a honlapon folyamatosan nyomon lehet követni a Munkacsoport tematikus üléseit. Ennek érdekében a honlapot minden munkacsoporti ülést követően frissítjük, és lehetőséget biztosítunk arra, hogy annak eredményeire és megállapításaira visszajelzést lehessen adni.

Kiindulásképpen a Munkacsoport honlapján elérhető egy ún. „Fehér könyv” is, amelyben az Igazságügyi Minisztérium a témakörrel összefüggésben egybegyűjtötte az állami szervek eddig felhalmozott tapasztalatait.

Kérjük, kövesse figyelemmel munkánkat és ossza meg velünk gondolatait és véleményét! Maradjunk kapcsolatban!”

Forrás:
Üdvözöljük a Digitális Szabadság Munkacsoport honlapján!