Uniós irányelv felülvizsgálatát kéri a kormány

„Levélben fordult az Európai Bizottsághoz (EB) Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter annak érdekében, hogy az egyetemes postai szolgáltatóknak garantálható legyen a feladataik ellátásához szükséges teljes körű kompenzáció – közölte a miniszter sajtóosztálya.

A Magyar Posta Zrt. az uniós szabályok értelmében piaci szereplőként működik, ezért 15 millió eurót meghaladó támogatás csak egyedi eljárással adható, Brüsszel jóváhagyásával. Az elmúlt években jelentős változáson ment át a postai szegmens, és mivel humánerő­forrás-igényes területről van szó, így a munkaerőköltség változása jelentősen befolyásolja a szolgáltatás összköltségét. Miközben a posta 2017 és 2019 között mintegy 36 százalékos bérfejlesztést hajtott végre, nem emelhette megfelelő mértékben az egyetemes szolgáltatás árait, ezért a méltánytalan többletterhe folyamatosan nőtt. Mindezek miatt szükségessé vált az uniós irányelvben meghatározott kompenzációs mechanizmus felülvizsgálata annak érdekében, hogy a szolgáltatás hosszú távon is fenntartható maradjon.

Bártfai-Mager Andrea szerint új keretszabályozás szükséges, amely az EB előzetes jóváhagyása nélkül is lehetővé teszi az egyetemes postai szolgáltatók részére a feladatellátáshoz szükséges valós és teljes körű kompenzációt.”

Forrás:
Uniós irányelv felülvizsgálatát kéri a kormány; Magyar Nemzet; 2020. március 7.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, közigazgatás:külföldön, közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.