Az internet hatása a többszörözési és a nyilvánossághoz közvetítési jogra

„…Született egy technológia, amely alapjaiban változtatta meg az addig fennálló paradigmákat és a szerző jogot is. A számítástechnika és az internet felbukkanása a nyomdagéphez hasonlóan alakította át az információ előállításának, hozzáférhetőségének és áramlásának menetét. A felbillent status quo-t a korábbi haszonélvezők nehezen voltak képesek lekövetni. Korunk szerzői jogának jogosulti köre igyekszik a törvényes jogait erőteljesen, bírói úton vagy a jogszabályalkotást befolyásolva érvényesíteni. A kemény érdekérvényesítés mellett –ahogyan a katolikus egyház tette azt a katolikus megújulás idején –„puha” eszközökkel is törekszik arra, hogy a fogyasztókat a digitális disztribúciós platformok fejlesztése és fenntartása révén visszacsábítsa a jogszerű felhasználások körébe.

disszertáció deklarált célja, hogy az internetes műfelhasználások által érintett vagyoni jogok közül kettőt, a többszörözést és a nyilvánossághoz közvetítést bemutassa. Ahhoz azonban, hogy a két vagyoni jog természete érthető legyen, fontos, hogy a szerzői vagyoni jogok természetét vázoljuk…”

Forrás:
Az internet hatása a többszörözési és a nyilvánossághoz közvetítési jogra; Harkai István; Szegedi Tudományegyetem, Állam- és jogtudományi Doktori Iskola; A doktori védés időpontja: 2020-IV-17 11:00, helye: MTA Szegedi Területi Bizottság székháza Szeged, Somogyi u. 7. 110.
PDF

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, informatika, Internet, média, művelődés, szakirodalom
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.