Skip to main content
környezetvédelemközigazgatás: magyarszakirodalom

Hogyan válhatna Keszthely még zöldebbé? A „Zöldinfrastruktúra lehetséges felmérési módszere Keszthely példáján”

Szerző: 2020. március 9.No Comments

„A „Zöldinfrastruktúra lehetséges felmérési módszere Keszthely példáján” címmel jelent meg Iváncsics Vera, a HÉTFA Város- és Területfejlesztési Iroda munkatársának Filepné Kovács Krisztinával közösen írt cikke a Tájökológiai Lapokban.

A tanulmány ismereti a zöldinfrastruktúra sajátosságait és Keszthely példáján bemutatja értékelési lehetőségeit: Keszthely zöldinfrastruktúra felmérése 2016-ban készült el, és a korábbiakhoz képest új mérési módszertant alakítottak ki az egyes infrastruktúra elemekre. A cikk ismerteti a módszertant, annak alkalmazott eredményeit, mely így más hazai települések esetében is sikerrel alkalmazható.”

Forrás:
Hogyan válhatna Keszthely még zöldebbé? Munkatársunk cikke a zöldinfrastruktúráról; HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ; 2020. március 2.

„A zöldinfrastruktúra (ZI) fogalma egyre fontosabbá vált mind Európában mind hazánkban. A ZI a zöldfelület-rendszer egy sajátos, rendkívül komplex értelmezése. Tanulmányunkban ismertetjük a ZI sajátosságait és Keszthely példáján bemutatjuk értékelésének lehetőségeit. 2016-ban készült el Keszthely zöldinfrastruktúrájának felmérése. A munka során eddig nem alkalmazott mérési módszertant alakítottunk ki az egyes infrastruktúra elemekre. Az ökológiai minőség, esztétikum, ökoszisztéma-szolgáltatások és használhatóság szempontjait értékeltük 1-3-as, illetve 1-5-ös skálán terepi felmérés és különbözőindikátorok mentén. Az ökoszisztéma-szolgáltatások esetén olyan csoportosítással éltünk a szakirodalom alapján, mely a társadalmi szereplők számára is értelmezhető, így a különböző egyeztetések során megkönnyítik a közös munkát. A módszertan segítségével felmértük a ZI állapotát Keszthely belterületén. A cikk a módszertant és annak alkalmazott eredményeit mutatja be, mely sikerrel alkalmazható más hazai települések esetében is.”

Forrás:
A „Zöldinfrastruktúra lehetséges felmérési módszere Keszthely példáján”; Iváncsics Vera, Filepné Kovács Krisztina; Tájökológiai Lapok; 17 (2): 193-208. (2019). (PDF)