Megjelentek a kormányrendeletek a védekezésről

„Megjelentek a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló kormányrendeletek és határozatok a Magyar Közlöny legfrissebb, szombati számában.

Kormányrendelet szabályozza az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt vészhelyzet során teendő intézkedéseket.

A rendelet többek között tartalmazza, hogy a Kúria elnöke, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és a legfőbb ügyész javaslatára rendkívüli ítélkezési szünet rendelnek el.

Kimondja azt is, hogy a bölcsődei ellátást végző intézmény, valamint az óvoda elhelyezkedése szerinti települési önkormányzat polgármestere – a fővárosban a fővárosi kerületi polgármester – a bölcsődei és az óvodai ellátást végző intézmények esetében rendkívüli szünetet rendelhet el, erről tájékoztatnia kell az emberi erőforrások miniszterét.

A kihirdetett vészhelyzet miatt szükséges egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Emmi-rendelet született, a tárca másik dokumentuma két korábbi rendeletet módosít:
az egyik az egészségügyi szakdolgozók továbbképzéseinek szabályozásáról, a másik az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítéssel rendelkezők folyamatos továbbképzéséről szól.

A közzétett kormányhatározatok rögzítik a koronavírus elleni védekezés kapcsán szükséges további intézkedéseket, új munkarendet vezetnek be a köznevelési és szakképzési intézményekben, felfüggesztik a közszférában alkalmazandó, az egészségügyi dolgozókra vonatkozó eddigi nyugdíjpolitikai elvek alkalmazását, emellett előirányzatot csoportosítanak át a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból.

Szintén kormányrendelet sorolja fel azokat a feladatokat, amelyek a magyarországi rajttal tervezett Giro d’Italia kerékpáros körverseny elhalasztásával vannak összefüggésben.
Felállnak az akciócsoportok

Pénteken 10 akciócsoportot állított fel Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatban:
* oktatásért felelős akciócsoport,
* járványügyi mobil konténerkórház megépítését is elrendelték,
* a létfontosságú vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport,
* nemzetközi koordinációért felelős akciócsoport,
* kommunikációért felelős akciócsoport,
* rendkívüli jogrendért felelős akciócsoport,
* pénzügyi akciócsoport,
* gazdaság újraindításáért felelős akciócsoport,
* kutatócsoport is felállt (gyógyszert, vakcinát próbálnak fejleszteni),
* határellenőrzési akciócsoport.”

Forrás:
Megjelentek a kormányrendeletek a védekezésről; Világgazdaság/MTI; 2020. március 14.
Magyar Közlöny; 2020. évi 42. szám; 2020. március 14. (PDF)
illetve korábban:
40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet veszélyhelyzet kihirdetéséről; Nemzeti Jogszabálytár
41/2020. (III. 11.) Korm. rendelet az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről; Nemzeti Jogszabálytár

A bejegyzés kategóriája: jog, közigazgatás:magyar, törvények, határozatok
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.