Tovább bővül az iskolai wifihálózat

„ Néhány éve még sem a tanárok, sem a diákok nem használhattak az oktatási intézményekben saját wifihálózatot. Azonban tavaly óta a Digitális oktatási stratégia részeként háromezernél is több közoktatási intézményben adtak át a Diákháló programban iskolai wifit. Az eddigi eredményekről beszélt a Magyar Nemzetnek a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség elnöke, Szijártó Zoltán.

– Folyamatosan bővítjük a Diákháló programban részt vevő intézmények számát, és további fejlesztésekkel, az infrastruktúra üzemeltetésével támogatjuk a hálózati szolgáltatások fenntartását – mondta el a Magyar Nemzetnek a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) elnöke. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium joggyakorlása alá tartozó szervezet harmincmilliárd forint hazai és uniós forrásból valósítja meg a Diákháló programhoz kapcsolódó fejlesztési projekteket.

– A kezdeményezés célja, hogy Magyarország felzárkózó régióinak tankerületi fenntartású iskolái, valamint a Közép-magyarországi régió állami és egyházi oktatási intézményei wifihálózathoz jussanak, a meglévőket továbbfejlesszük – jelezte Szijártó Zoltán. Hozzátette, hogy a wifi kiépítésén és üzemeltetésén túl a KIFÜ feladata a megfelelő sávszélesség és internetelérés biztosítása is. Az oktatási intézmények nemzetközi szövetségének a szolgáltatása, az eduroam oktatási wifiszolgáltatáson keresztül digitális tananyagok elérhetőségének megteremtése is feladata a szervezetnek.

Az iskolai hálózatok kiszolgálására is jelentős sávszélesség-fejlesztéseket hajtanak végre folyamatosan országszerte. A legjelentősebb projekt a konvergenciarégiók köznevelési és szakképzési intézményeinek sávszélesség-fejlesztését támogatja a gerinchálózat és a járási csatlakozási pontok fejlesztésével és wifi kiépítésével. Szijártó Zoltán hangsúlyozta, hogy a KIFÜ tervei szerint 2020-ban az összes wifihálózat-telepítés elkészül, és a fenntartható nagy sebességű hálózat – száz Mbps és egy Gbps közötti értékekkel – is egyre több helyen lesz elérhető. A hálózatok hosszú távú üzemeltetési feladatait az infrastrukturális beruházások után szintén a KIFÜ látja el, ahogyan a wifihálózatok távmenedzsmentjét, felügyeletét, a tartalmak szűrését is ők végzik.”

Forrás:
Tovább bővül az iskolai wifihálózat; Somogyi Orsolya; Magyar Nemzet; 2020. március 9.

A bejegyzés kategóriája: Internet, közigazgatás:magyar, közigazgatási informatika, távközlés
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.