Skip to main content
egészségügygazdaságközigazgatás: külföldön

Koronavírus: elengedte a költségvetési gyeplőt a Bizottság

Szerző: 2020. március 23.No Comments

„2011-es létrehozása óta először az Európai Bizottság annak a záradéknak a beélesítését javasolta pénteken a tagállamoknak, amely az általános gazdasági válsághelyzetre való tekintettel lényegében ideiglenesen felfüggeszti az uniós költségvetési szabályok alkalmazását. A pénzügyminiszterek hétfőn videókonferencián döntenek a záradék aktiválásáról.

Az Európai Bizottság pénteken a koronavírus-járvány súlyos gazdasági hatásaira való tekintettel annak a záradéknak a beélesítését javasolta a Tanácsnak, amely kollektíven minden tagállamot átmenetileg felment a költségvetési szabályoknak való megfelelés alól. A tanácsi jóváhagyást követően a stabilitási és növekedési paktumban foglalt költségvetési szabályok nem korlátozzák majd abban a tagállamokat, hogy a válság súlyossága által indokolt intézkedéseket hozzanak gazdaságaik megmentésére.

A pénzügyminiszteri Tanács hétfőn videókonferenciát tart a Bizottság legújabb javaslatának gyors jóváhagyása érdekében.

A fiskális szabályok 2011-es reformja (az ún. hatos csomag) során létrehozott záradék összehangolt és rendezett ideiglenes eltérést tesz lehetővé a normális előírásoktól valamennyi tagállam számára egy általános válsághelyzetben, amit egy, az euróövezet vagy az EU egészét érintő súlyos gazdasági lejtmenet idézett elő.

„Ma maximális rugalmasságot javaslunk a szabályainkban, amelyek birtokában a nemzeti kormányok mindenkinek támogatást nyújthatnak – egészségügyi rendszereiknek és az egészségügyben dolgozóknak, és a válság által sújtott embereknek is. Annak biztosítására törekszem, hogy a lehető legjobb módon reagálhassunk a koronavírus-járvány humán és szociális-gazdasági dimenzióira” – szögezte le Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A testület előzőleg már áldását adta a stabilitási és növekedési paktum rugalmas alkalmazására, amit a kormányok felelősségi területén kívül eső rendkívüli esemény indokolhat.

Ezt a záradékot az állami kiadások széles skálájára alkalmazni lehet, azzal a kitétellel, hogy a koronavírussal állnak összefüggésben. A tagállamok által bevezetett ilyen jellegű intézkedések hatását figyelmen kívül hagyja majd a Bizottság, amikor az egyes országok költségvetési szabályoknak való megfelelését vizsgálja majd.

A pénteken kezdeményezett általános klauzula ezen is messzebbre menő rugalmasságot tesz lehetővé, lehetővé téve a tagállamoknak a válság megfelelő kezeléséhez szükséges költségvetési intézkedések foganatosítását, miközben a stabilitási és növekedési paktum keretei között maradnak.

A Bizottság ezenfelül a napokban kezdeményezte az állami támogatási szabályok rugalmas alkalmazását. A csütörtökön elfogadott ideiglenes keretszabály lehetővé teszi a tagországoknak azt, hogy elegendő likviditási támogatást nyújtsanak bármilyen típusú üzleti vállalkozásnak és biztosítsák a gazdaság működőképességét a járvány alatt és azt követően. A testület emellett az uniós büdzsét is mozgósította az ügy érdekében, összesen 37 milliárd eurót a tagállamok rendelkezésére bocsátva egészségügyi védőszközök beszerzéséhez, a kkv-k megsegítéséhez és a munkaerőpiac stabilizálásához.

Miként a Bizottság is rámutat, mindezek a nemzeti intézkedések a gazdasági tevékenység visszaesésével együtt számottevően magasabb államháztartási hiányokat eredményeznek majd.

A Brüsszel által március 13-án bemutatott közleményben elvázolt gazdasági forgatókönyv 1 százalék körüli GDP-visszaeséssel számolt 2020-ban az EU egészében. De, a járvány hatásaitól függően a gazdasági visszaesés ennél is jelentősebb lehet. A Bizottság úgy látja, hogy a gazdaság 2020-as visszaesését a gazdasági és pénzügyi válság legrosszabb évéhez, 2009-hez lehet hasonlítani.

A testület előrebocsátja, hogy a tagállamok stabilitási és konvergencia programjainak közelgő kiértékelése, a tavaszi (májusi) gazdasági előrejelzés és azt követően az országspecifikus ajánlások elfogadása lehetőséget nyújt a szükséges koordinációra és iránymutatásokra arra vonatkozóan, hogyan nézzenek ki a megfelelő fiskális intézkedések tagállami és összeurópai szinten.

Az általános mentességről szóló záradék azt is kiköti, hogy annak alkalmazása nem sodorhatja veszélybe a költségvetés fenntarthatóságát, a követelményektől való eltérés pedig csak ideiglenes lehet. A Bizottság jelezte, hogy addig kívánja alkalmazni a rugalmassági záradékokat, ameddig azokat szükségesnek ítéli.”

Forrás:
Koronavírus: elengedte a költségvetési gyeplőt a Bizottság; Bruxinfo; 2020. március 21.