Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyartávközlés

Magyarország számít a vállalati közreműködőkre az 5G hazai bevezetésében

Szerző: 2020. március 23.No Comments

„ Magyarország számos, az 5G kiépítése és az alkalmazások fejlesztése során előnyt jelentő erősséggel rendelkezik. A nemzetközi összevetésben is kimagasló hazai adottságok közül kiemelten fontos a világon a legjobb tízbe tartozó 4G hálózati lefedettség és sebesség. A kormányzati stratégiai célok megvalósításában az Innovációs és Technológiai Minisztérium szorosan együttműködik a távközlési, infokommunikációs ágazat meghatározó vállalataival, így az Ericssonnal is.

A svéd hátterű Ericsson Magyarország megalapítása óta hozzájárul a magyar gazdaság és a hazai telekommunikációs infrastruktúra fejlődéséhez. Számos szolgáltatás az Ericsson technológiájának segítségével indult el az országban az első analóg mobilhálózattól a 4G/LTE mobilszolgáltatásig. A cég működteti hazánk egyik legnagyobb infokommunikációs kutató-fejlesztő központját, több mint 1700 magasan képzett munkatárssal. A mikrohullámú átviteli rendszerek esetében nemcsak a fejlesztés, hanem a berendezések gyártása is Magyarországon, Tiszaújvárosban zajlik. A cég alapítóként vállalt szerepet a Mesterséges Intelligencia Koalíció elindításában és vezetésében.

Az Ericssonnak kiemelten fontos a hazai mérnökképzés ügye, tudományosan is időszerű témákban folytat többoldalú együttműködést különböző budapesti és vidéki felsőoktatási intézményekkel. A vállalat által létrehozott kutatólaboratóriumok több mint 100 PhD-fokozat, közel kétezer diplomamunka és ezer nemzetközi publikáció megszületését tették lehetővé. Kutatási együttműködéseken keresztül az Ericsson Magyarország eddig több mint 13 milliárd forint közvetlen támogatást nyújtott hazai egyetemek számára.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta: a kormány az 5G bevezetésében a továbbiakban is számít az Ericssonra, amelyben a vállalat hosszú ideje megbízható partner. A cég alapító tagja a magyarországi 5G Koalíciónak, 2017-ben a Magyar Telekommal közösen mutatta be az ország első 5G kapcsolatát. A zalaegerszegi ZalaZONE járműipari tesztpálya első ütemének tavalyi átadóján az Ericsson – szintén a Magyar Telekommal együttműködve – hazánkban először végzett manővereket 5G hálózaton kommunikáló önvezető járművekkel.

A tárcavezető hozzátette: Magyarország számára meghatározó szempont a hálózatok biztonsága, éppen ezért támogatja az uniós tagállamok által kidolgozott ajánlásokat. Az ún. EU Toolbox az 5G bevezetéssel kapcsolatos kockázatok csökkentését és a végfelhasználók védelmének növelését célozza.”

Forrás:
Magyarország számít a vállalati közreműködőkre az 5G hazai bevezetésében; Innovációs és Technológiai Minisztérium; 2020. március 16.