Skip to main content
egészségügyinformatikaközigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Mobiltechnológia a lehetséges koronavírus fertőzések felderítésére: Svájc Ausztria, Szlovákia

Szerző: 2020. március 30.No Comments

„…A Vöröskereszt „Stopp Corona Applikációt” indított; az alkalmazással azt kívánják elérni, hogy megakadályozzák a vírusfertőzés terjedését. Az alkalmazás egy „kapcsolattartási naplóként” működik; azok, akik csatlakoznak, elmenthetik, mikor kivel találkoztak.

Ha az alkalmazást letöltő tagok közül valaki megbetegszik a Covid-19 fertőzés következtében, automatikusan értesítést kapnak azok a személyek, akikkel az illető az elmúlt 48 órában kapcsolatba lépett, így például könnyebben elérhetők lesznek azok az utasok, akik egy vonaton ugyanabban a fülkében utaztak, vagy azok a kollégák, akik közösen vettek részt egy munkahelyi megbeszélésen…”

Forrás:
Ausztriában meghaladja az ötezret a fertőzöttek száma; Infostart / MTI; 2020. március 25.

„ A svájci kormány mobiltelefonos adatokat kért az állami ellenőrzésű Swisscomtól a lakosság mozgásáról, hogy kiderüljön, a korlátozó rendelkezések hasznosak-e a koronavírus-járvány terjedése ellen.

„Tudni akarjuk, hogy az utasítások hatással voltak-e a lakosság mozgására. Mindennek semmi köze magánéleti megfigyeléshez, csakis azt szeretnénk tudni, hogy vannak-e minták a lakossági mobilitásban, és a közterületekre összpontosítva kérünk adatokat – mondta Daniel Koch, a Szövetségi Egészségügyi minisztérium fertőző betegségekkel foglalkozó osztályának vezetője sajtótájékoztatón Bernben…”

Forrás:
Így ellenőrzi a lakosságot a svájci kormány; Infostart / MTI; 2020. március 26.

„…A parlament – melynek padsoraiban szájmaszkban és gumikesztyűben ülnek a képviselők – közben arról folytat heves vitát, hogy nyomon lehet-e követni az állampolgárok mozgását a telefonjukon keresztül. Mária Kolíková igazságügyi miniszter kijelentette, a kormány tudatában van annak, hogy az állam olyan személyes adatokhoz férhet hozzá, amelyek titkos távközlési adatoknak számítanak, s így beavatkoznak az alapvető szabadságjogokba is. A tárcavezető elmagyarázta, hogy ez azok ellen a fertőzött személyek ellen használható fel, akik nem akarnak együttműködni a hatóságokkal.

„Nem elegendő azt tudni, hogy kiről van szó, de arra az adatra is szükség van, hogy kivel találkozik, kivel beszélgetett hosszasan a fertőzött személy, így megállapíthatjuk, hogy kivel kerülhet közeli kapcsolatba” – mondta Kolíková.

Az ellenzék élesen elhatárolódott a javaslattól. Robert Fico exkormányfő szerint az új kormány terve kémkedés és az emberek szabadságának durva megsértése. „Tulajdonképpen bármilyen indok nélkül gyűjthetik az információkat a telefonhívásainkról, sms-einkről, e-mailjeinkről. Mi köze a koronavírusnak ahhoz, hogy kivel telefonálok?” – jegyezte meg Fico.

Az IT szakemberek szerint az állami alkalmazás ahhoz hasonlítana, ahogyan a telekommunikációs szolgáltatók a GPS koordináták alapján állapítják meg a telefonok helyzetét.”

Forrás:
Szlovákia a mobilos karantén ellenőrzésről vitázik; Kiss Balázs; Infostart / InfoRádió; 2020. március 25.