Skip to main content
egészségügyközigazgatás: magyar

A koronavírus-járvány miatt új finanszírozási szabályok vezettek be az egészségügyi dolgozók bérezésének biztosítása érdekében

Szerző: 2020. április 6.No Comments

„ A koronavírus járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetben, a halasztható beavatkozások elmaradása miatt a kórházak jelentős bevételtől estek el. Ezért az egészségügyben dolgozók munkahelyének megőrzése érdekében a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) májustól az egészségügyi szolgáltatók finanszírozásának mértékét átlagfinanszírozással határozza meg. A NEAK-kal szerződött egészségügyi szolgáltatók a veszélyhelyzetet megelőző időszak háromhavi finanszírozási díja átlagának megfelelő összeget kapnak majd.

Az átlagfinanszírozás azt a célt szolgálja, hogy az egészségügyi szolgáltatók a veszélyhelyzet ideje alatt is biztonsággal működhessenek, és a hozzájuk forduló betegek rendelkezésére álljanak a készenléti ellátás szabályainak megfelelően. Tehát, ha a konkrét betegellátás – a járványügyi helyzet miatt – nem is lehetséges, tájékoztassák és tanácsokkal lássák el a hozzájuk forduló nem akut problémával jelentkező betegeket.

Az átmeneti alkalmazás nem érinti az egészségügyi szolgáltatók Kormányrendeletben és a finanszírozási szerződésben meghatározott kötelezettségeit.

Az átlagfinanszírozás mértékéről a NEAK az egészségügyi szolgáltatókat értesíti.”

Forrás:
Új finanszírozási szabályok az egészségügyi dolgozók bérezésének biztosítása érdekében; Emberi Erőforrások Minisztériuma; 2020. április 4.