Skip to main content
egészségügygazdaságközigazgatás: külföldöntávközlés

Az illetékes uniós biztos szerint kizárt, hogy a kínai cégek üzleti érdekből adakoznak jelen helyzetben

Szerző: 2020. április 6.No Comments

„Az elmúlt hetekben több millió, a koronavírus elleni védekezésben felhasználható maszk érkezett Európába Kínából, részben helyi cégek adományaként – az adakozók között ott van egyebek mellett a Huawei, mely több országnak is eljuttatott már védelmi csomagokat. Az EU-n belül időközben olyan vélemények is keringenek, hogy a cég(ek) ezért egyszer benyújthatják majd a számlát, de az illetékes uniós biztos szerint ennek semmi alapja.

Nem kell attól tartani, hogy azok a kínai cégek, melyek az elmúlt hetekben maszkok millióit adományozták a koronavírus európai terjedésének megfékezésére, majd egyszer benyújtják ezért a számlát – jelentette ki az Európai Bizottság digitális gazdaságért felelős biztosa, Thierry Breton egy szerdai interjúban. Hogy a felvetés még az EU-n belül is mennyire megosztó, azt jól jelzi, hogy múlt héten egy másik uniós biztos, Josep Borrell, aki egyben az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, kétarcú politikával vádolta meg Kínát, kijelentve, hogy az ázsiai ország az év korábbi szakaszában a valós veszélyhelyzetről félretájékoztatta a világot, most pedig a megmentő szerepében tetszelegne.

Kína több globális multin keresztül is adományozott az elmúlt hetekben maszkokat európai uniós országoknak, köztük azoknak, melyekben jelenleg a legsúlyosabb a járványhelyzet, így Olaszországnak és Spanyolországnak, de jutott az eszközökből Litvániának, Hollandiának vagy éppen Görögországnak.

A maszkokat adományozó cégek közt ott van, egészen pontosan Joseph Borell múlt heti nyilatkozatáig ott volt a Huawei Technologies is, melyet az adományok miatt politikai körökből számos támadás ért, elsősorban arra helyezve a hangsúlyt, hogy a kínai tech óriás mindezt jól felfogott érdekében teszi. Vagyis leginkább arra számít, hogy a segítségért cserébe az érintett uniós tagállamok számára kedvező döntést hoznak majd akkor, amikor az 5G-s hálózatokat érintő esetleges beszállítói korlátozásokról határoznak.

Bár tény, hogy e téren gyakorlatilag minden uniós tagország szabad kezet kap, szerdán ezt a feltételezést maga Thierry Breton, az Európai Bizottság digitális gazdaságért felelős biztosa utasította vissza, aki közölte, kizártnak tartja, hogy a kínai cégek üzleti érdekből adakoznak jelen helyzetben. A biztos szerint a kínai adományok éppúgy természetesek most, mint amikor januárban az EU mintegy 56 tonna felszerelést küldött az ázsiai országba, emlékeztetett továbbá, hogy az európai cégek helyi leányvállalataikon keresztül szintén részt vettek a járványhelyzet csillapításában Kínában”

Forrás:
Maszkok millióit küldik kínai tech cégek Európába; Koi Tamás; HWSW.hu; 2020. április 2.
Lásd még: Huawei to ‘scale down’ supply of COVID-19 masks, after Borrell comments; Samuel Stolton; EURACTIV.com; 2020. márc. 26. (2020. márc. 31.)
EU industry chief sees no quid pro quo in Chinese firms’ ‘mask diplomacy’; Foo Yun Chee; Reuters; 2020. április 1.