Skip to main content
energiafenntartható fejlődésszakirodalomtársadalom

ENERGISE Energia Élő Laborok : Módszertan, tapasztalatok és tanulságok

Szerző: 2020. április 20.No Comments

„Az ENERGISE projekt célja, hogy hozzájáruljon a háztartási energiahasználat társadalmi beágyazódottságának megismeréséhez annak érdekében, hogy az energiafogyasztást összességében csökkentsük. Az energiahasználat mindennapi életünk és mindennapi tevékenységeink szinte észrevehetetlen része. Egyfolytában energiát használunk: világításra, fűtésre, mosásra, ételeink tárolására, főzésre, telefonunk, TV-nk és számos egyéb eszközünk működtetésére stb. Ennek ellenére a legtöbben ritkán gondolkodunk el azon, hogy mikor, mihez és mennyi energiát használunk. Energiahasználatunk legnagyobb része rutinszerű mindennapi tevékenységek kapcsán történik, természetesnek vesszük, hogy energia van, mindig rendelkezésünkre áll…Egyrészről a probléma megoldása egyszerűnek tűnhet: fenntarthatóbb minden-napi gyakorlatot alkalmazva csökkentjük energiafogyasztásunkat és kapcsolódó karbon-kibocsátásunkat. De amint megkapargatjuk a felszínt, rájövünk, hogy mindennapi gyakorlatunk bonyolult, mélyen gyökerezik, kulturálisan beágyazott, és nehezen megváltoztatható.

Az ENERGISE projekt a legmodernebb társadalomtudományi kutatási módszerek alkalmazásával segít megérteni, hogy hogyan és miért használunk a mindennapi életben energiát. Ennek érdekében az élő labor módszert alkalmaztuk, 8 európai országban több mint 300 háztartást vontunk be Energia Élő Laborokba 2018 őszén. A háztartásokkal saját otthonaikban dolgoztunk együtt annak érdekében, hogy közvetlenül megfigyeljük és dokumentáljuk energiafogyasztási gyakorlatukat. A jelen kiadvány az ENERGISE Energia Élő Laborok módszertanát, eszközeit, megvalósítását és első tanulságait mutatja be.”

Forrás:
ENERGISE Energia Élő Laborok : Módszertan, tapasztalatok és tanulságok; Vadovics Edina (szerkesztő); GreenDependent Intézet Nonprofit Kft.; 2019 (PDF)