Skip to main content
egészségügyközigazgatás: külföldöntársadalom

Koronavírus-járvány: hárommilliárd euró felszabadítását hagyta jóvá az Európai Parlament az uniós egészségügyi ágazat számára

Szerző: 2020. április 20.No Comments

„Több tesztelés, segítség a betegeket gondozó orvosoknak és nővéreknek: a Parlament 3,08 milliárd eurós uniós segítséget hagyott jóvá pénteken.

Az uniós források közvetlenül a tagállamok egészségügyi rendszerét támogatják a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. A kezdeményezésnek köszönhetően az Európai Unió megvásárolhatja a sürgősen szükséges orvosi eszközöket (arcmaszkokat és lélegeztetőgépeket), betegeket és orvosi berendezéseket szállíthat a határmenti régiókban, további szakemberek munkába állítását finanszírozhatja az Unió legnehezebb helyzetbe került területein, és segíthet a tagállamoknak mobil tábori kórházak létesítésében.

Az erre fordítható 3,08 milliárd eurót elsősorban a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközön (2,7 milliárd euró) és a rescEU-n (380 millió euró) keresztül juttatja célba az Unió.

Az intézkedéscsomagban további források találhatók a családjuktól elszakadt uniós polgárok hazaszállítására nem uniós országból az európai polgári védelmi mechanizmus keretében (45 millió euró), az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ számára (3,6 millió euró), a megnövekedett migrációs nyomásnak kitett Görögország számára (350 millió euró) és az albániai földrengés utáni újjáépítésre (100 millió euró) is.

A Költségvetési Bizottság képviselői már márciusban kérték a 2020-as költségvetésben fennmaradt összegek mozgósítását.

Az intézkedéscsomag egyes elemeire vonatkozó szavazások eredményei:

Háttér
A Bizottság nemrég két költségvetés-módosító javaslatot terjesztett be (DAB 1/2020 és DAB 2/2020) a Covid19 járványra adott összehangolt válaszlépések pénzügyi hátterének biztosítására.
A Szükséghelyzeti Támogatási Eszközt 2016-ban hozták létre azért, hogy segítséget nyújtson Görögország számára az oda érkezett nagyszámú menekült ellátásában.
A rescEU orvosi berendezés-készleteinek egy vagy több uniós tagállam ad majd otthont. A raktározó ország lesz felelős az ott tárolt berendezések beszerzéséért. A Bizottság 100 százalékban állja az orvosi berendezések költségét. A Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központ gondoskodik majd a készletek elosztásáról annak érdekében, hogy a berendezések oda jussanak, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.”

Forrás:
Covid19: hárommilliárd euró felszabadítását hagyta jóvá a Parlament az uniós egészségügyi ágazat számára; Európai Parlament; 2020. április 17.