Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatikatávközlés

Új pályázati lehetőség a Szupergyors Internet Program 2.0 keretében

Szerző: 2020. április 20.No Comments

„Magyarország digitális infrastruktúrájának fejlesztése és a megnövekedett internethasználati igények indokolják a hálózati lefedettség bővítését és sebesség növelését újabb 72 járás 62 ezer háztartásában 4,1 milliárd forint forrásból. A 2019 januárjában indult Szupergyors Internet Program (SZIP) második fázisa a legalább 100 Mbit feletti és elsősorban optikai hálózati fejlesztésekre összpontosít.

Hatékony és korszerű digitális infrastruktúra nélkül elképzelhetetlen a versenyképes gazdaság, ezért a kormány újabb szélessávú fejlesztések megvalósítását kívánja elősegíteni. A koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében hozott óvintézkedések nyomán jelentős mértékben megnőtt az otthonról dolgozók, digitális munkarendben tanulók száma, emiatt a korábbinál nagyobb nyomás nehezedik a hálózati rendszerekre is.

Az elmúlt 10 évben Magyarország az európai uniós tagállamok között az újgenerációs hálózati lefedettség és a sebesség tekintetében is az első tízben szerepelt. A magas lefedettségnek köszönhetően 2010 óta tízezerszeresére nőtt a szélessávú előfizetők száma.

A 100 Mbit feletti szupergyors internet kapcsolat kiépítésére az infokommunikációs ágazatban működő mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozások pályázhatnak 2020. május 6. és június 11-e között. A beruházások járásonként 5 milliótól 1,5 milliárd forintig terjedő forrásmennyiséggel támogathatóak. A pályázati felhívásról részletesen az alábbi linken tud tájékozódni.

„A hazai hálózatok stabilitása világszínvonalú, az újabb támogatott fejlesztések e téren jelentenek további erősítést, lehetővé téve a zavarmentes szolgáltatást a legnagyobb igénybevétel esetén is. A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben a hálózatok jól vizsgáznak, az infrastruktúra és a szolgáltatók nagyobb fennakadás nélkül kezelni tudták a napi terhelés hirtelen megugrását. A Szupergyors Internet Program hálózatfejlesztéseinek köszönhetően a kis- és középvállalkozások is át tudtak állni az otthoni munkavégzésre. A mostani pályázat az egyik fő célja, hogy a biztonságos és gyors hálózati szolgáltatással hosszabb távon megfelelő környezetet teremtsen az internet kor követelményeihez igazodó használatához” – mondta Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára.”

Forrás:
Új pályázati lehetőség a Szupergyors Internet Program 2.0 keretében; Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ); 2020. április 14.
GINOP-3.4.1-20 Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése (2. ütem); Széchenyi 2020; 2020. április 6.